Hlavní obsah

Kafkova cena Johnu Banvilleovi

Právo, František Cinger

Jedinou českou mezinárodní literární cenu pro rok 2011 získal irský spisovatel John Banville (1945). Právu to oznámila Společnost Franze Kafky, která je spolu s hlavním městem Prahou pořadatelem soutěže.

Foto: archiv, Novinky

Spisovatel Franz Kafka

Článek

Banville se cítí být udělením ceny hluboce poctěn a na konci října přicestuje do Prahy, aby se účastnil předávacího ceremoniálu. Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Banville svou první knihu, povídky Long Lankin, publikoval v roce 1970.

Foto: Archiv, Právo

John Banville

Nyní je autorem šestnácti románů, z nichž vynikají dvě volné trilogie. The Revolutions Trilogy je složena z románů Doctor Copernicus (1976), Kepler (1981) a The Newton Letter (1982), do druhé patří vedle románů Ghosts a Athena jeho zatím nejproslulejší román The Book of Evidence, který přeložil do češtiny Pavel Dominik a vyšel v roce 1999 pod názvem Kniha doličná.

Za román The Sea z roku 2005 získal prestižní Booker Prize (česky vyšel s názvem Moře).

Reklama

Související témata:

Související články

Jana Štroblová: Orten mi přirostl k srdci

Česká spisovatelka, básnířka a překladatelka Jana Štroblová převzala cenu PEN klubu a Právu řekla: "Křivda se ve verších objeví, ale aby o tom člověk psal? To...

Svět knihy s arabskou literaturou

Arabská literatura bude hlavním tématem 17. mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který pozve návštěvníky od 12. do 15. května na holešovické Výstaviště...

Výběr článků

Načítám