Hlavní obsah

Juraj Herz: Markéta Irglová by byla ideální pro můj film

Více než dva roky připravuje režisér Juraj Herz na základě scénáře Martina Němce hororově laděný film. Už v červenci 2006 na karlovarském festivalu uvedl, že do hlavní role obsadí Ivana Fraňka, který 16 let žije ve Francii; loni se objevil v Tajnostech Alice Nellis. Hlavní ženskou roli by měla ztvárnit oscarová hudebnice Markéta Irglová.

Foto: ČTK

Držitelka Oscara za píseň Falling Slowly z filmu Once Markéta Irglová

Článek

Juraj Herz ji viděl v irském snímku Once a zdá se mu pro typ, který potřebuje, ideální představitelkou. Rozhodl se prý pro ni dávno předtím, než hudební snímek Once začal po světě sbírat ceny.

"S Markétou stále vyjednáváme. Scénář se jí velmi líbil, odmítla kvůli tomu jiné věci," řekl režisér. Uznává, že situace s udělením Oscarů může postup prací trochu zdržet.

"Jsme s ní neustále ve styku a doufám, že to dopadne dobře," dodal Herz. Dlouho však čekat nemůže, protože je vázán také časovými možnostmi Ivana Fraňka, který hraje ve francouzských, italských a španělských filmech. Původem plzeňský herec je mu sympatický i tím, že 30 let po něm v Praze absolvoval loutkářství. "Vše záleží na tom, jak se nám je povede dát dohromady," dodal Herz, který chce s natáčením začít na podzim.

K roli, kterou by měla Irglová v tomto snímku ztvárnit, poznamenal, že potřebuje naivní vesnickou dívku. Pošťačku, která vypadá a je celý film "naprosto nevinná a jednoduchá".

Markéta Irglová je v těchto dnech v Londýně. "Odtamtud se vrací do Irska a pak jede do Ameriky," řekl její otec Marek Irgl. Potvrdil, že celá věc je v jednání. "Ovšem v tuto chvíli je Markéta ve vleku akcí spojených s filmem Once i s Oscary. Dosud ještě totiž s Glenem Hansardem nenavštívili všechny oblasti, kde se měli objevit," uvedl. Podle něj zatím jeho dcera stále neví, zda to časově zvládne. "Smlouva zatím stále není podepsána," dodal Irgl.

Scénář napsal Němec ze skupiny Precedens

Scénář, který napsal zakladatel skupiny Precedens Martin Němec, se odehrává v několika časových rovinách, včetně dávné minulosti. Mladý charizmatický muž opouští velkoměsto a stěhuje se do starého domu na samotě nedaleko vesnice, ve které bydlel jako děcko. Klid naruší nečekaný vztah s místní dívkou a návrat hlavního hrdiny k jeho vášni - malířství.

Chmurná atmosféra místa na něj doléhá stále víc. Zjišťuje, že se v okolí v průběhu věků děly kruté události spojené s tajnými obřady i s vraždami nacistů na sklonku války. Zapomenutá tajná místa mu evokují zneklidňující vzpomínky z dětství.

Němec prý chtěl složit hudbu k filmovému hororu, ale nikdo takový žánr nepřipravoval. Proto scénář napsal sám a před 12 lety s ním zvítězil v soutěži dnes už neexistující Nadace Miloše Havla. Měl ho režírovat Vladimír Michálek, ale po odstoupení sponzora z natáčení sešlo. Němec namaluje i obrazy, které se ve filmu objeví.

Juraj Herz natočil v roce 1968 Spalovače mrtvol, který se dodnes promítá na nejrůznějších přehlídkách. Od té doby inklinoval k žánru thrillerů a hororů, ale doba mu nepřála. "Upír z Feratu z roku 1982 byl jen částečným návratem, neboť mi cenzura zasahovala do scénáře i hotového filmu," uvedl režisér, který "kýble krve" a sadistické scény v hororech odmítá. Jeho nový inteligentní horor by neměl vyhnat publikum z kina, ale přibít je na židle.

Snímek s původním názvem Tma, který dostal nyní nový název Dveře do temnoty, má být prvním celovečerním projektem pražského filmového studia Gatteo; navíc v koprodukci s partnery v Polsku a na Slovensku. Gatteo je soukromý komplex ateliérů a zázemí pro natáčení filmů, televizních pořadů, seriálů, reklam a videoklipů. Vznikl před čtyřmi lety, navázal na činnost produkční společnosti Alfafilm a nachází se v prostorách někdejší továrny v Praze - Hostivaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám