Hlavní obsah

Jubilejní Barvy Ostravy začaly soubojem dechovek z Balkánu

Právo, Novinky, Aleš Honus, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Milovníci hudební pestrosti a kvalitní muziky ze všech koutů světa se po roce znovu dočkali. V moravskoslezské metropoli ve čtvrtek po půl sedmé večer začal desátý ročník festivalu Colours of Ostrava. O zahájení se postaraly nejlepší balkánské dechovky, které vystupují pod hlavičkou Balkan Brass Battle.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Obě balkánské dechovky na scéně

Článek

Na pódiu se tak začal odehrávat divoký souboj proslulých romských dechovek kapel rumunské Fanfare Ciocarlia a srbského Boban i Marko Marković Orkestaru.

Zahájení to bylo stylové, protože festival se původně věnoval především etnické hudbě, za deset let se však rozrostl a je nadžánrový. Souboj byl inspirovanými podobnými souboji swingových orchestrů v Harlemu třicátých let a byl velmi spektakulární, Rumuni se stylizovali do podoby mafiánů.

Fanfare potvrdili svou pověst nejrychlejší romské dechovky, vysokému tempu nešlo odolat. Orkestar však měl nejen plnější zvuk a výraznější rytmiku, ale hlavně nabízel více poloh, vedle zběsilých i poklidnější, skladby výrazně gradovaly a účinek byl ve výsledku silnější než zběsilé běhy trubek a saxofonu Rumunů. Navíc měl v repertoáru hity z Kusturicových filmů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Festival zahájilo představení Balkan Brass Battle, na jednom pódiu se představily dvě nejlepší a nejrychlejší balkánské dechovky.

Souboj potvrdil ohromnou popularitu balkánských dechovek, ale současně ukázal, jak se postupně komercializují, přizpůsobují vkusu rostoucího publika na úkor vesnického gruntu.

Čtvrteční program vyvrcholí vystoupením PIL

Dalšími hvězdami čtvrtečního večera jsou irští Clannad, kteří večer odehrají svou českou premiéru, britští The Herbaliser a také kapela Public Image Ltd., jejímž zakladatelem je někdejší frontman Sex Pistols John Lydon.

A aby toho nebylo málo, na newyorské scéně, která je i letos součástí Colours, v noci na pátek vystoupí kromě jiných ikona světového funku a jazzu, sedmdesátiletý skladatel a vibrafonista Roy Ayers.

Informace o tom, kolik lidí do areálu ve čtvrtek večer přišlo, zatím nejsou k dispozici, podle sdělení pořadatelů je však prodáno stejně jako loni 25 tisíc vstupenek. O zájmu diváků svědčí i to, že na newyorskou scénu se ani všichni nemohli dostat.

Program plný hvězd

Až do neděle čeká návštěvníky zhruba 150 koncertů, divadelních a filmových představení, besed a dalších produkcí.

V pátek vystoupí někdejší člen kultovních Dead Can Dance Brendan Perry, dále například kapely Blackfield a Semi Precious Weapons. V dalších dnech přijdou na řadu Salif Keita, Apollo 440, newyorští Swans a také kapela Grinderman v čele s divokým Nickem Cavem, která festival v neděli uzavře.

Počet zahraničních kapel letos poprvé v historii festivalu převyšuje počet zástupců tuzemské scény. Tu budou zastupovat například Vladimír Mišík, Plastic People, Vladivojna La Chia, Tata bojs, Lenka Dusilová, Už jsme doma, Dva, Jiří Schmitzer či Luboš Pospíšil a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám