Hlavní obsah

Jubilea Karla IV. se v Praze chopili především esoterikové

Právo, Peter Kováč

Galerie hlavního města Prahy připravuje se společností Praga Mystica výstavu o císaři a českém králi Karlu IV. v Domě U zvonu, která by měla být otevřena 14. května 2016 na den 700. výročí narození otce vlasti.

Foto: PRÁVO – Peter Kováč

Portrét Karla IV. z tzv. Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi

Článek

Koncepce výstavy i katalogu se ujal Bohumil Vurm, který není v oborech historie a dějin umění profesionálem, ale nadšeným amatérem. Většinou se zabýval esoterickými tématy od templářů až po okultní dějiny Evropy. Jeho cílem bude, jak uvedl ve středu na tiskové konferenci, představit Karla IV. jako člověka s jeho cnostmi i neřestmi.

Před čtyřmi roky hostil Dům U zvonu senzační výstavu o Janu Lucemburském, kterou připravila historička umění Klára Benešovská, a byla to kulturní i odborná událost v životě Prahy. Důvod, proč nyní renomovaná městská galerie vsadila na esoteriky, nebyla schopná ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková vysvětlit.

Jako hlavní odborný konzultant výstavy je v tiskových materiálech uveden historik umění Jan Royt, ředitel Ústavu dějin umění Univerzity Karlovy. Royt však uvedl, že s výstavou jako takovou nechce mít nic společného a že se od její koncepce distancuje.

Vurm proslul nedávno jako spoluautor senzacechtivé výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů na zámku ve Zbiroze. Zřejmě nás čeká podobné objevení netušených stránek Karla IV., které pro změnu nabídne seriózní instituce financovaná z veřejných prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám