Hlavní obsah

Jsou tam i pěkný sprosťárny, ale vybírala to manželka, říká Jan Saudek k nové výstavě

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Jan Saudek/85/Život, tak se jmenuje nová výstava fotografa Jana Saudka, která začala v pátek v pražské Malostranské besedě. Jak už název napovídá, jde o výstavu k jeho 85. narozeninám, které oslavil tento týden ve středu. Slavné Saudkovy fotografie, ale také snímky dosud nikde nevystavené a nepublikované v žádné z jeho knih, budou moci zájemci zhlédnout do 30. června.

Rozhovor s Janem Saudkem o jeho nové výstavěVideo: Novinky

 
Článek

Saudek je známý milovník života a žen, což odrážejí i jeho snímky. „Jsou tam pěkné sprosťárny, vstup bude tak od padesáti let nahoru,“ řekl Novinkám fotograf se smíchem.

Fotografie ale podle něj vybírala jeho manželka Pavlína. „Ona je o padesát let mladší, a možná, že mám úplně jiný názor, protože mně ujel vlak. Já už nevím, co by bylo a co by nebylo vhodné,“ doplnil fotograf s tradiční sebeironií.

K filmu mám vřelý vztah, hlavně k pornografii, vzkázal Jan Saudek před Febiofestem

Kultura

Poznamenal, že bude rád, když lidé na výstavu přijdou - nechce být podle svých slov zapomenut.

Prozradil také, že pro své fanoušky nechává v Itálii tisknout speciální edici „jubilejní” knihy, která bude mít velikost jídelního stolu pro šest lidí, bude obsahovat 85 fotografií na 85 stránkách a vyjde v limitované edici 85 kusů. Stát bude 85 tisíc korun.

Saudek nafotil Kluse, Babčákovou i Šafářovou pro klimatickou kampaň

Kultura

Konec s focením?

Fotit dál podle svých slov Saudek už moc nechce, maximálně pro dobročinné účely. Více by se chtěl věnovat malování. „Já mám dojem, že bych měl zkusit něco nového, a to bude výstava ručně malovaných obrazů,“ poznamenal Saudek.

Na závěr ještě přidal jedno poselství. „Jsou dva způsoby, jak se na život dívat, a já se rozhodl dívat se na život jako na zázrak. A vychází mi to. Život - vzdor různým pandemiím - mi připadá, že je krásný,“ uzavřel oslavenec v rozhovoru pro Novinky .

Fotograf Jan Saudek je jenom jeden

Kultura
Jan Saudek
Narodil se 13. května 1935 v Praze. V roce 1952 se vyučil fotografem a od té doby, s výjimkou vojenské služby, byl zaměstnán v různých tiskárenských závodech jako reprodukční fotograf. První samostatnou výstavu měl v roce 1963 v Praze. V roce 1990 získal francouzské státní vyznamenání Chevalier des Arts et des Letters (Rytíř umění a literatury), o rok později vyšla první Saudkova česká monografie Divadlo života. Na svém kontě má na 400 samostatných výstav, z nichž dosud nejrozsáhlejší se konala v roce 1998 v Los Angeles. Jeho fotografie jsou součástí světových uměleckých sbírek. Saudkovým dílem se zabývá řada filmových a televizních dokumentů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám