Hlavní obsah

Josef Zíma: Vyznamenání od prezidenta? Je to jako cena od společnosti

Právo, Jaroslav Špulák

Vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana obdrží v pondělí na Pražském hradě také sedmaosmdesátiletý zpěvák Josef Zíma.

Foto: Profimedia.cz

Josef Zíma na fotografii z letošního dubna

Článek

Byl jste překvapen, když jste dostal pozvánku na Pražský hrad?

Překvapilo mě to asi tak, jako to překvapí každého, kdo se v takové situaci ocitne. Zároveň se na Pražský hrad těším jako každý, kdo takové pozvání obdrží. Jedná se o vyjádření spokojenosti s tím, co dělám, a je to pro mě velká čest. Mám z toho příjemný pocit.

Napadlo vás někdy, že byste mohl od prezidenta státní vyznamenání obdržet?

Nepřemýšlel jsem o tom, ale podle mě to není záležitost jenom pana Zemana. Jistě o tom nerozhoduje jen on sám, je to výsledek domluvy s několika lidmi, kteří mou práci znají. Vnímám to jako ocenění od společnosti, nikoli od jednoho člověka.

Co pro vás hudba znamená?

To, co probíhá mezi mnou a hudbou, je z mé strany skoro až závislost. Nejsem žánrově vyhraněný, i když mě má většina posluchačů spojeného s dechovkou. Mám rád jakoukoli dobrou hudbu. Doma poslouchám stejně rád operu, jakož i jazzové nebo swingové skladby. Podle mě je hudba buď dobrá, nebo špatná. Dobrou mám rád, tu špatnou ne.

Stále koncertujete. Je to pro vás důležité?

Dokud tu jsem, jsou koncerty to, k čemu se upínám. Bez vystupování před publikem nemohu být, nedovedu si bez něj představit svůj další život. Naštěstí si mě lidé stále chodí poslechnout. Problém je, že se už těžko pohybuju a na svých vystoupeních sedím. Jim to ale naštěstí nevadí a přijímají mě moc hezky. Jsem jim za to vděčný.

Saudek: Je to uznání v mé rodné zemi

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám