Hlavní obsah

Johnny Depp: S Angelinou Jolie jsem se před natáčením Cizince nesetkal

Novinky, Josh Walker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předtím, než se společně objevili ve filmu Cizinec, se Johnny Depp s Angelinou Jolie nikdy nesetkal. „Je to zvláštní, ale naše cesty se nikdy nezkřížily,“ říká Depp.

Článek

„Pozoruhodné na tom je, že přitom máme množství společných známých a přátel, a s Bradem Pittem se znám celé roky, stejně jako s otcem Angeliny (Jon Voight).“

Jak se to všechno s filmem Cizinec vlastně seběhlo?

Spolupracuji už dlouho s producentem Grahamem Kingem a on za mnou přišel a povídá, že ví o jednom skvělém filmu, který se má točit. Ale nejprve chtěl vědět, zda jsem viděl Životy těch druhých. Ten film jsem viděl a byl jsem z něj nadšený, Florian Henckelem von Donnersmarck je evidentně velice talentovaný režisér. Takže když jsem se dozvěděl, že se chystá natáčet film s názvem Cizinec a že chce, aby v něm hrála Angelina, okamžitě mě to zaujalo.

Viděl jste také francouzský film Hledejte Anthonyho se Sophií Marceauovou a Yvanem Attalem, který byl předlohou k Cizinci?

Viděl a opravdu se mi líbil. Pustil jsem si ho a nápad natočit ho znovu se mi velice zamlouval. Pak se ale samozřejmě musíte ptát sami sebe, jak takovému filmu může vaše přítomnost pomoci, jak do něj vnést něco nového. A já získal dojem, že bych to dokázal.

Benátky jsou ohromně krásné město. Natáčeli jsme tam tři nebo čtyři měsíce a já byl nadšený z každé sekundy

Tohle je Florianův druhý celovečerní film…

Před Životy těch druhých už natočil nějaké krátké filmy, ale tohle byl jeho první celovečerní snímek a podle mého byl takřka dokonalý. Navíc měl teď naprosto jasnou představu, jak by měl Cizinec vypadat. Chtěl vzít obě postavy, Franka a Elise, které jsou naprosto odlišné, a pohrávat si s emocemi a napětím, které jejich příběh vytváří. Florian je velice sebejistý a má k tomu důvody. Je neuvěřitelně zanícený a soustředěný, každodenní problémy, které při natáčení každého filmu nastávají, ho ani v nejmenším nevyvedly z míry.

Film se odehrává v půvabném prostředí Benátek, jednom z nejkrásnějších míst na světě…

Když jste v Benátkách, stačí prostě spustit kameru, postavit před ni pár lidí a máte hotový film. Je to překrásné město. Natáčeli jsme tam tři nebo čtyři měsíce a já byl nadšený z každé sekundy. A lidé ze štábu byli fantastičtí. V Benátkách se nepracuje nejlépe, musíte se pořád přesouvat po vodě. Natočili jsme exteriéry hotelu a oni pak jeho interiéry postavili někde jinde. To množství úsilí, které do toho vkládali, bylo ohromující.

Neměl jsem nejmenší tušení, co očekávat, když jsem se s Angelinou poprvé setkal, protože já k lidem nepřicházím s předsudky a rád zjišťuji na vlastní kůži, jací opravdu jsou

Prý jste se s Angelinou Jolie před tím neznal, jak jste si padli do noty?

No, řeknu vám, to je ženská… Je skvělá, hrozně zábavná a je to vážně holka do nepohody. Vlastně ji ten termín ,holka do nepohody‘ dokonale definuje – v tom klasickém smyslu. Má skvělý smysl pro humor, říká všechno na rovinu a nesnaží se nikomu podlézat. A má v sobě energii asi 300 lidí! Je neskutečná. Vychovává ohromnou, krásnou rodinu, stará se o ni a pracuje a dává do toho své srdce a ještě k tomu všemu se stále zabývá světovými událostmi. Když řeknu, že je to velice pozoruhodná osoba, tak ji budu podceňovat.

Byla taková, jakou jste si ji představoval?

Neměl jsem nejmenší tušení, co očekávat, když jsem se s ní poprvé setkal, protože já k lidem nepřicházím s předsudky a rád zjišťuji na vlastní kůži, jací opravdu jsou. Prostě jsme se sešli během příprav Cizince, řekli si 'Ahoj, jak se vede? Rád tě poznávám…' a okamžitě si padli do noty.

Povězte nám něco o své postavě. Je to víceméně nevinný turista, že?

Je profesorem matematiky z Wisconsinu a není to vysloveně suchar, spíš takový čistý a nevinný člověk, obyčejný muž, naprostý průměr, jaký se ukrývá v každém z nás. A Elise je mnohem, mnohem víc. Doslova ho okouzlí, ale nemá vlastně žádné tušení, do čeho se právě zapletl. Frank sedí ve vlaku, stará se o své a najednou se před ním zjeví ta nepředstavitelná kráska. To je situace, kdy se vám prostě nedostává slov.

Ve filmu jsou i humornější pasáže. Jaké to bylo, běhat po střechách v pyžamu…

Prostě jen další běžný pracovní den. To k tomu patří. Tím chci říct, že jakmile byl člověk v dámských šatech v kubánském vězení a poté svůdně tančil bezzubý před Martinem Landauem, pak ho běhání po střechách v pyžamu nedokáže příliš vyvést z míry.

Ve filmu se objevují skvělí herci i ve vedlejších rolích – Rufus Sewell a Paul Bettany. Jak jste si rozuměl s nimi?

Rufus je úžasný herec. Stále si vybírá zajímavé role, má skvělý vkus. Je to skutečný umělec. A co říct o Paulovi Bettanym? Jeho dílo promlouvá samo za sebe. Ať bych mu chtěl lichotit sebevíc, je to úplně zbytečné, protože on už sám dokázal, jak jedinečný je. Jeden z prvních filmů, ve kterém jsem ho viděl, byl snímek Nejlepší gangster, a doslova mi v něm vyrazil dech. Takže příležitost vstoupit do ringu s Bettanym neměla konkurenci. Okamžitě se z nás stali nejlepší přátelé a stále jsme v kontaktu. Práce je práce, ale když narazíte na někoho, kdo je skutečně pozoruhodný, je to skvělé. Chová se ke mně úplně stejně jako ke svačinářce, k režisérovi se chová stejně jako k pomocnému kameramanovi. Je to skutečný muž, muž s velkým M, výjimečný člověk.

Jaké to je hrát Jacka Sparrowa už ve čtvrtých Pirátech?

Je to až nebezpečně příjemné! Protože tu postavu velice dobře znám a je moc příjemné být zase v jeho kůži. Jsem v jeho roli velice sebejistý.

Doufáte stále, že se vám podaří s Timem Burtonem natočit Dark Shadows?

Pracujeme na tom intenzivněji než kdy předtím a před nedávnem jsme se s Timem několikrát sešli a víceméně jen čekáme na další verzi scénáře. Vypadá to velice, velice dobře. Jde o jednu z těch věcí, které potřebují čas, má to určitou strukturu a je třeba to udělat správně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám