Hlavní obsah

John Williams napíše hudbu pro Star Wars naposledy

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký skladatel filmové hudby John Williams oznámil, že muzika k dalšímu dílu populární filmové série Hvězdné války bude jeho poslední. Uvedl to v rozhovoru pro kalifornskou rozhlasovou stanici KUSC.

Foto: ČTK/AP

Americký skladatel filmové hudby John Williams v roce 1980.

Článek

Williams, který od roku 1977 napsal hudbu ke všem částem série, prohlásil, že epizoda číslo devět bude jeho poslední. „Víme, že režisér Jeffrey Abrams připravuje novou část a já bych s ním měl příští rok spolupracovat. Těším se na to, ale pro mě to tím završí,“ uvedl.

Šestaosmdesátiletý John Towner Williams je jedním z nejúspěšnějších a nejvyhledávanějších autorů filmové hudby. Za svou práci obdržel pět Oscarů, a to za hudbu k filmům Šumař na střeše (1971), Čelisti (1975), Hvězdné války (1977), E. T. Mimozemšťan (1982) a Schindlerův seznam (1993). Kromě toho je také držitelem čtyřiadvaceti prestižních hudebních cen Grammy.

Jeho nástupcem na postu autora muziky v sérii Hvězdné války by měl podle stanice Sky News být Michael Giacchino. Ten je znám jako autor hudby k filmům Mission: Impossible III (2006), Ratatouille (2007), Star Trek (2009), Zootopia (2016), Rogue One: A Star Wars Story (2016), Válka o planetu opic (2017) či Coco (2017).

Společnost Universal Music v pátek oznámila, že John Williams vydá desku A Life In Music plnou nových nahrávek nejznámějších filmových melodií od Star Wars po Harryho Pottera. Album oslaví šedesát let jeho působení v hudební filmové branži a vyjde v mezinárodní den Star Wars, tedy 4. května. Skladby s Johnem Williamsem nahrával Londýnský symfonický orchestr pod vedením Gavina Greenwaye.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám