Hlavní obsah

Joker Joaquin Phoenix: Blýská se na Oscara?

Novinky, Michaela Maršálová

Do kin se právě dostal nový film režiséra Todda Philipse Joker, ve kterém exceluje herec Joaquin Phoenix (44). Získá díky hlavní roli záporáka konečně Oscara?

Trailer k filmu JokerVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Oscar. Nejprestižnější filmové ocenění, které ale stále uniká i těm nejlepším hercům. Vzpomeňme například na Leonarda DiCapria, který byl na slavnou zlatou sošku nominovaný šestkrát a až poslední nominace mu ji vynesla, a sice za film Revenant: Zmrtvýchvstání.

Joaquin Phoenix byl zatím na Oscara nominovaný třikrát - za Gladiátora (2001), Walk The Line (2006) a Mistra (2013). Ani jednou však sošku nezískal. Ocení ho americká Akademie filmového umění a věd letos? Na to si budeme muset zatím počkat. Hodně lidí mu ale jistě sošku přeje, protože to, co předvedl v novém komiksovém filmu jako Joker, je fenomenální.

RECENZE: Životní role. Phoenixův Joker ze sebe vydal vše

Kultura

Joaquin Phoenix: Joker

Joker je snad nejznámějším záporákem komiksového giganta DC. Kdo by nemiloval šaška, který ničí město Gotham a „zlobí“ kladného hrdinu Batmana. Různí autoři Jokera ztvárnili odlišně. Ten, kterého teď můžeme vidět v kině, je rozhodně výjimečný.

Foto: Warner Bros. Pictures

Joaquin Phoenix v roli Jokera. Bude nominován na Oscara?

Joker je v podání Phoenixe muž, který se snaží rozveselit svět, trpí ale depresemi a jak sám říká, v životě nebyl šťastný ani jeden den. Pracuje jako klaun, ale když dostane vyhazov, rozhodne se, že nebude dál součástí přetvářky tohoto světa a vezme spravedlnost do vlastních rukou.

Díky kolegovi se mu do rukou dostane zbraň a Arthur, který si začne říkat Joker, jde do ulic. S sebou strhne i gothamské obyvatele, kteří už nechtějí přihlížet tomu, že jim vládne bohatá třída, zatímco oni jako lůza žijí mezi krysami a odpadky.

Filmové premiéry: Tiché doteky, Joker, Parazit či Dokážeš udržet tajemství?

Kultura

Kdo dál hrál Jokera

V roce 2009 dostal posmrtně Oscara za vedlejší roli Jokera v trilogii Temný rytíř režiséra Christophera Nolana herec Heath Ledger, který byl nalezen mrtvý předávkovaný léky v hotelovém pokoji. Jeho výkon byl natolik úchvatný, že všichni pochybovali, že se kdy na scéně objeví lepší Joker. Například Jared Leto coby Joker v Sebevražedném oddílu mnoho lidí o svém výkonu nepřesvědčil. Prostě to nebylo ono.

Foto: Profimedia.cz

Jared Leto jako Joker

Teď ho tu ale konečně máme. Jedenáct let po premiéře Temného rytíře se objevil Joaquin a vy ho za jeho taneček na schodech, děsivý smích a křehkou, ublíženou duši prostě musíte milovat.

Kromě Ledgera, Leta a Phoenixe si Jokera zahráli například i Jack Nicholson nebo Cesar Romero. Lidi si ale nejvíc získal Ledger a teď jsme zvědaví, jak zaboduje Phoenix. Podle nás by si uznání zasloužil.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

Joaquin Phoenix: Život

Joaquin Phoenix se narodil v Portoriku. Za svou kariéru získal ceny Grammy i Zlatý glóbus, na Oscara zatím ale čeká. Hrál například ve filmech Znamení (2002), Vesnice (2004) nebo Ona (2013).

Jeho poznávacím znamením je jizva nad horním rtem. Málo se o něm ví, že se angažuje za práva zvířat a že se ve věku pouhých tří let začal stravovat jako vegan.

Oscar

Oscar je cena každoročně udělovaná americkou Akademií filmového umění a věd od roku 1929. Je považován za nejprestižnější filmovou cenu.

Akademii filmového umění a věd založil v roce 1927 tehdejší ředitel studia MGM Louis B. Mayer spolu s dalšími pětatřiceti osobnostmi kinematografie. 92. ročník udílení Oscarů se bude konat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los Angeles v Kalifornii.

Češi vyšlou do boje o Oscara Nabarvené ptáče

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám