Hlavní obsah

Jiskřivý závěr Rock for People

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu nad ránem skončil ve Festival Parku v Hradci Králové sedmnáctý ročník Rock for People. Učinil tak ve velkém stylu. Jeho návštěvníci, kteří vydrželi až do samotného závěru, se dočkali ještě mnoha kvalitních okamžiků.

Článek

Fakticky nejteplejší noc festivalu byla i nocí hudebně nejžhavější. Pořadatelé vsadili do programu několik skvělých skupin, při jejichž hudbě se výtečně tančí. Britští The Streets - kteří v březnu oznámili, že na podzim svou existenci skončí - to spojili s hip-hopem a jejich předák Mike Skinner v jednom kuse hecoval diváky, aby se zapojili do vytváření kruhu pod pódiem, tolik oblíbené kratochvíle na jiných evropských festivalech.

Nebyl v tom ale úspěšný, stejně jako Australané Pendulum, kteří byli v tomto pobízení ještě naléhavější. Jejich elektrorockové provedení skladeb, tolik podobné tomu z alb, totiž předčilo jakoukoliv snahu diváků splnit jim jejich přání. Pod pódiem byly tisíce fanoušků a ty tančily v jásavém nadšení z agresivní, přitom přehledné a melodické muziky, kterou jim Pendulum předložili.

Němci Digitalism byli v samém závěru poklidnější, přičemž to v danou chvíli bylo nesmírně funkční. Uklidnili z Pendulum rozjařené diváky a jako by je rozpínavou taneční muzikou útlocitně pohladili na rozloučenou.

Rockové dávky

Úterní noc patřila i znamenitým rockovým momentům. Jimmy Eat World ze Států předvedli, že má kytarová hudba v jejich provedení melodickou přitažlivost, je dobře čitelná, ryzí a lze ji provést naprosto přirozeně a přitom upoutat pozornost i těch, kteří se s ní přišli pouze seznámit, ne ji kvitovat.

Němečtí Beatsteaks pak poněkolikáté prokázali, jak dobře to s českými fanoušky umí. Během několika okamžiků si je získali na svou stranu a potom jim předvedli, kterak hravý umí rock'n'roll být. Byli strhující a nadšeni tím, co v hudbě činí.

Ve stanu pro více než šest tisíc diváků večer úřadovaly české formace Buty, Sunhine, Tata Bojs a Prago Union. Všechny v solidní festivalové formě a podpořeni velkým zájmem zdejších fanoušků.

Další krok

Rock for People je po sedmnácti letech existence festivalový fešák, který si zásadně klade nejvyšší cíle. Letos bylo patrné, jak cílevědomě kráčí k evropské konkurenceschopnosti a svědomitě si dláždí cestu.

Organizačně byl zvládnutý výtečně, samozřejmě pomineme-li drobné detaily, které pořadatelé sotva v daný moment ovlivní - například výpadky zvuku při vystoupení skupiny My Chemical Romance.

Není nicméně žádným překvapením, že festival letos vyrovnal svůj loňský divácký rekord. Včera večer pořadatelé oznámili, že branami prošlo 28 500 diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám