Hlavní obsah

Jiří Tichota: Karel Zich byl báječný muzikant i člověk

Novinky, Jiří Tichota
PRAHA

Na zpěváka Karla Zicha, který náhle zemřel ve věku 55 let, vzpomíná pro Právo zakladatel a vedoucí skupiny Spirituál kvintet Jiří Tichota. Byť se Zich od poloviny 70. let soustředil na sólovou dráhu, kde dosáhl velkého úspěchu, se Spirituál kvintetem stále vystupoval.

Foto: Archív Popálky

Jana Lacinová a Klára Mayerová z Popálek, šek předává Karel Klodner, zástupce společnosti Pears Health Cyber.

Článek

Karel Zich zůstane pro všechny, kdo jsme ho znali, milým, obětavým a skromným člověkem. K hudební dráze byl určen už rodinným prostředím, jeho dědeček Otakar byl estetik a skladatel, také strýc Jaroslav se věnoval hudbě a i maminka pocházela z hudební rodiny.

On sám se vážnou hudbou zabýval. Pokud si dobře pamatuji, tak studoval tři roky skladbu u Zdeňka Hůly, na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pak vystudoval sociologii a estetiku.

Setkání při stávce

Jeho univerzitní dráha je důležitá pro nás jako Spirituál kvintet. Seznámili jsme se totiž při studentské stávce v roce 1969, on byl student a já asistent. Byli jsme zavřeni ve škole a zpívali celou noc.

Hrál báječně na kytaru. Viděl jsem, že mám před sebou talentovaného člověka, a protože dva členové skupiny byli zrovna na služební cestě v zahraničí a naše zpěvačka Odetka emigrovala do Švýcarska, pozval jsem ho ke spolupráci. On Spirituál kvintet už znal, souhlasil, ale zároveň nám hned zpočátku oznámil, že počítá i se sólovou hudební dráhou.

Dobrý hudebník

Karel Zich byl pro kapelu velkým přínosem jako zpěvák i kytarista. Naučil se na vůbec první československou dvanáctistrunnou kytaru, kterou vyrobili v Lubech u Chebu. Byl dobře disponován i k improvizacím a vůbec byla radost s ním spolupracovat, nahráli jsme také první společnou dlouhohrající desku Písničky z roku raz dva.

Ukázalo se, že Karel má schopnost vnímat specifikum hudby, u nás dokazoval, že ji dobře cítí od lidové písničky přes renesanční až po jazz.

Po čtyřech letech nám rok dopředu oznámil, že se pokusí o sólovou kariéru. Setkávali jsme se potom na řadě vystoupení, po osmi letech jsme pak připravovali vzpomínkové CD a požádali jsme Karla, zda by s námi zase nespolupracoval. Od té doby až do tragického úterý byl hýčkaným členem našeho kolektivu.

Vzpomínky kamarádů

Jitka Zelenková

"To, co se stalo Karlu Zichovi, je pro mě strašné. Nic mě za poslední dobu tak hluboce nezasáhlo. Karel byl výborný kluk, chytrý, vzdělaný a hlavně bezvadný kolega. Kromě toho, že jsme spolu nazpívali dva duety, tak jsme spolu měli krásný kamarádský vztah. Znám se mnoho let s celou rodinou Zichů a jsou to báječní lidé. Je to strašné, nemohu se vzpamatovat," komentovala s pláčem v hlase zprávu o Zichově smrti zpěvačka Jitka Zelenková.

"Nejstrašnější na této tragédii je, že mi Karel poslední dobou říkal, že je teď nejšťastnější v životě. Znova se oženil a založil si novou rodinu. Hrozně se radoval ze života. Strašně to prožívám a proklínám osud. Bohužel, každý člověk má vyměřený pro život určitý čas. Každému svíčka dohoří jindy, ale Karlovi hořela velmi krátce," dodala Zichova dlouholetá kamarádka.

Petra Janů

Smrt Karla Zicha zasáhla i zpěvačku Petru Janů, která se Zichem nazpívala úspěšnou písničku Kalamitní typ: "Na Karla budu vždy vzpomínat s láskou. Byl to báječný kluk a přítel, měli jsme se moc rádi. Navíc mě Karel před krátkou dobou oslovil, a plánovali jsme společný pořad v televizi. O to víc mě jeho smrt  zaskočila."

Petr Salava

Smutné okamžiky prožívá i šéf fotbalového klubu uměleckých hvězd Amfora Petr Salava: "Je to pro mě velmi smutné. Karel byl v Amfoře osmadvacet let a byl tak jejím třetím služebně nejstarším členem. Nechci o tom proto moc mluvit. Je to pro mě příliš bolestná a příliš blízká tragédie."

Korzo

Celý text včetně vzpomínek na to, jaký byl Karel Zich v osobním životě, přinese páteční Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Zich zahynul na dovolené

Zpěvák Karel Zich (55) tragicky zahynul v úterý na francouzském ostrově Korsika, kam odcestoval se svou ženou a sportovním oddílem na dovolenou. Zprávu o úmrtí...

Výběr článků

Načítám