Hlavní obsah

Jiráskův Hronov nabídne pestrou programovou nabídku

Právo, Radmila Hrdinová

Večer začíná ve východočeském Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska (ale také Josefa Čapka či Egona Hostovského), 80. ročník celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov.

Foto: Ivo Mička, Právo

Na jubilejním 80. ročníku bude bohatší účast zahraničních souborů.

Článek

Festival, který se poprvé konal v roce 1931 na oslavu spisovatelových nedožitých osmdesátých narozenin a od té doby nepřetržitě až dodnes, je unikátním, nejdéle trvajícím amatérským festivalem na světě. Hold svému rodákovi vzdají domácí divadelníci inscenací Jiráskovy Lucerny dnes odpoledne.

Jiráskův Hronov představí do 7. srpna jen v hlavním programu na třicet inscenací domácích i zahraničních divadelníků. Vzhledem k jubilejnímu ročníku bude letos bohatší zahraniční účast.

Ze Slovenska dorazí tři soubory, a to z Levoče, Lučence a Brezna. Das Dokumentartheater z Berlína přiveze inscenaci …a jméno té hvězdy je Černobyl, jež téma jaderné katastrofy promítá do intimního příběhu lásky.

Zájem bude jistě i o Kohoutovu Takovou lásku v podání izraelského The Bimatayim Theater Company Givatayim. Soubor MUZtheater z nizozemského Zaandamu uvede hru Suzanne Klompové nazvanou Smaland a z Norska přijede Te-Nord Oslo se hrou Shabbana norsko-pákistánské autorky Sonii Mona Dinové.

 Loutky, divadlo i muzikál

Pozoruhodně pestrou repertoárovou nabídku přinášejí i domácí soubory nominované na Hronov z hlavních přehlídek konaných v průběhu roku: k vidění budou inscenace od klasické činohry přes loutky, pohybové a taneční divadlo až po recitaci či muzikál.

Rádoby divadlo Klapý uvede v režii Jaroslava Kodeše poslední hru Josefa Tejkla Elegie tyrolská, Divadelní soubor Jana Honsy z Karolinky přiveze po Františákově hře Doma, jež v Hronově vzbudila svou autenticitou velký ohlas, jeho další hru Nevěsta.

K vidění bude i Dürrenmattův Frank Pátý souboru Ty-já-tr, respektive Hrobeso, Hrabalova Příliš hlučná samota Divadla Zdrhovadlo Klášterec nad Ohří, loutkářská verze Shakespearova Richarda III. v adaptaci Jiřího Jelínka z roztockého souboru Tichý Jelen, žánrovým obohacením bude jistě muzikálový Limonádový Joe pardubického Divadla Exil či Fitzli Putzli hudebního souboru Geisslers Hofcomoedianten Kuks.

Lektoři budou vést semináře

Během festivalu bude pracovat šestnáct dílen a seminářů, v nichž se účastníci mohou vzdělat v oborech, jako je jevištní řeč, scénická hudba, dramaturgie, maska, pohybové divadlo, scénografie, základy akrobacie a pantomimy nebo žonglování, vše pod vedením zkušených lektorů.

Zážitky z představení budou probírány na čtyřech diskusních platformách – v tradičním odpoledním Problémovém clubu, Diskusním klubu, Rozborovém semináři SČDO a letos i na mezinárodním diskusním fóru v anglickém jazyce.

Reklama

Související témata:

Související články

Tom Jones už nepřibarvuje vlasy ani písničky

Tom Jones vždy žil a zpíval s lasvegaskou pompou, pěstoval sexy image a žánrově se občas přibližoval až k disku. Nebylo to zlé, zdá se ale, že „tygr“ na stará...

Kopie Turínského plátna v Kašperských Horách

Výstava Kristus v umění věků v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách získala v posledních dnech významný doplněk. Jde o kopii Turínského plátna, kterou zapůjčilo...

Výběr článků

Načítám