Hlavní obsah

Jiráskův Hronov letos zdobí dvě sedmičky

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší festival amatérského divadla v Evropě, 77. Jiráskův Hronov, byl oficiálně zahájen v sobotu 4. srpna na náměstí ve východočeském Jiráskově rodišti. Divadelní maratón, v němž vystoupí 27 domácích i zahraničních souborů, ale otevřela již v pátek inscenace Veselých paniček windsdorských hronovských ochotníků.

Článek

Slavnostní ceremoniál se konal za zvuků hymny České republiky a Evropské unie, melodie Beethovenovy Ódy na radost. "Věřím, že celé festivalové dění bude takovou společnou Ódou na radost a že dvě sedmičky v záhlaví festivalu nám přinesou štěstí," řekla starostka Hronova Hana Nedvědová.

"Kultura národa se posuzuje podle kulturnosti jednotlivců," uvedl ve své krátké zdravici první náměstek ministra kultury ČR František Mikeš. "V dnešní uspěchané internetové době nenacházíme čas na knihu nebo na divadlo. Jsem ráda, že obrovský zájem diváků i seminaristů toto zjištění nepotvrzuje," dodala starostka.

Počet 390 přihlášených a více než 360 přítomných seminaristů byl letos opět rekordní. Mezi lektory deseti dílen je mj. jazzová zpěvačka Jana Koubková, dramatička Daniela Fischerová či Simona Dimitrov-Palantinuš ze Záhřebu. Činohra, loutkové divadlo, improvizace, voiceband i barokní opera se objeví do konce týdne na repertoáru letošního Jiráskova Hronova, který patří k nejvýznamnějším amatérským festivalům u nás i ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám