Hlavní obsah

Jimmy Page před soudem: Tu Stairway jsem neukradl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ex-kytarista Led Zeppelin předstoupil před americký soud v Los Angeles a popřel, že by si vypůjčil nápad na jeden z největších hitů všech dob, baladu Stairway to Heaven.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Page

Článek

Členové bývalé skupiny Led Zeppelin jsou obviněni, že okopírovali kytaru z písně Taurus málo známé skupiny Spirit. Page uvedl, že o takové písni nikdy neslyšel, až do doby, kdy se na internetu začala objevovat srovnání obou melodií.

„Nikdy jsem to neslyšel, bylo to pro mě úplně neznámé. Když to začalo, byl jsem udiven tím srovnáváním, co to má společného se Stairway to Heaven?” uvedl Page.

Dodal, že vlastnil nějaké desky od Spirit, zřejmě i debut, kde se nachází track Taurus, ale nevzpomíná si, kde se u něj doma deska vzala, má jich totiž 4329 a ještě k tomu 5882 cédéček.

Page se dostavil do soudní síně plné fanoušků a novinářů i s kytarou, ale nikdo ho nepožádal, aby zahrál. Možná očekával, že bude muset předvést Stairway to Heaven.

Opožděná žaloba

Celá žaloba působí podivně, protože kytarista zapomenutých Spirit Randy Wolfe se soudí se světovou superhvězdou Pagem se zpožděním přes 40 let. Proč si tak najednou vzpomněl, zahraniční agentury nevysvětlují.

Wolfeův právník tvrdil, že Page nebo zpěvák Plant slyšeli Taurus a pak natočili Stairway to Heaven. Zdůrazňoval, že Led Zeppelin se proslavili přivlastňováním si cizích skladeb, a soudce ho několikrát umravňoval, když zabíhal do irelevantních otázek. Advokát například trval na rozebírání rozhovorů ze šedesátých a sedmdesátých let, které si Jimmy Page pochopitelně nemohl pamatovat.

Člen Spirit Mark Andes uvedl, že hráli Taurus na koncertech v době, kdy společně s Led Zeppelin vystupovali na mnoha festivalech. Přiznal ovšem, že si nepamatuje konkrétní koncert, kde by Led Zeppelin seděli a poslouchali skladbu Taurus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám