Hlavní obsah

Jazzová esa na českých náměstích. Bohemia Jazz Fest začne 15. července v Praze a odehraje se v devíti městech

Právo, Jaroslav Špulák

V Praze, Domažlicích, Táboře, Plzni, Liberci, Zlíně, Brně, Písku a Prachaticích se letos uskuteční devátý ročník putovní hudební přehlídky Bohemia Jazz Fest. Pořadatelé tradičně slibují představit esa současné jazzové scény.

Foto: ČTK

Mezi hosty letošního Bohemia Jazz Festu bude i americký jazzový kytarista John Scofield.

Článek

Mezi ně nesporně patří první laureát ceny Bohemia Jazz Award John Scofield, dále mistr varhan Hammond B3 Dr. Lonnie Smith a jedna z nejpozoruhodnějších skupin současnosti, Children of the Light Trio, kterou tvoří pianista Danilo Pérez, basista John Patitucci a bubeník Brian Blade.

„Jsme rádi, že letos můžeme jak přivítat staré známé, tak rovněž představit tváře nové,“ řekl na včerejší tiskové konferenci k festivalu jeho zakladatel a umělecký ředitel Rudy Linka. „Naše motto se nemění: kvalita dostupná všem.“

Festival začne třemi koncerty v Praze na Staroměstském náměstí ve dnech 15. až 17. července. Prvnímu večeru bude kralovat trio Children of the Light, které si v minulých třinácti letech vybral legendární Wayne Shorter jako doprovodnou kapelu na turné. Pérez, Patitucci a Blade patří jednoznačně mezi světovou špičku a každý z nich má za sebou bohatou sólovou kariéru.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Muzikant Rudy Linka.

Druhý večer vyvrcholí koncertem amerického jazzového varhaníka Dr. Lonnieho Smitha, jenž se představí mixem jazzu, rocku a soulu. Třetí pražský večer budou moci čeští fanoušci u nás poprvé zhlédnout vystoupení amerického jazzového basisty Christiana McBridea. Dvaačtyřicetiletý muzikant se již prosadil nejen na poli jazzu, ale i v oblastech R, popu, hip-hopu a klasické hudbě.

I další program ale rozhodně stojí za pozornost. John Scofield a jeho kapela Überjam letos na Bohemia Jazz festu zahrají třikrát – v Plzni, Liberci a ve Zlíně. V Písku a Brně vystoupí první dáma brazilského jazzu Leny Andrade. Její sambou prodchnutá hudba je populární v celé Jižní Americe. Do České republiky přiveze své doprovodné trio a rovněž aktuální verze největších brazilských hitů.

Festival inspirovala koupě chalupy

Bohemia Jazz fest založil v roce 2005 jazzový kytarista Rudy Linka se záměrem prezentovat špičkový světový jazz v České republice.

Ohlas na akci byl brzy velmi pozitivní. Už v roce 2010 přilákala více než 70 tisíc fanoušků a jejich počet s každým rokem narůstá. Loni jich bylo 86 tisíc.

Proti loňsku pak letos do seznamu měst, kde se festival uskuteční, přibyl jihočeský Písek.

„Festival vlastně vznikl díky tomu, že jsem si v roce 2003 koupil chalupu na Šumavě. Většinu času žiju v New Yorku, ale do Čech mě to samozřejmě neustále táhne. V té době jsem poprvé pobýval v České republice delší dobu a na krásném náměstí v Prachaticích jsem si jednou řekl, že je škoda, že slouží jen jako parkoviště. Vzpomněl jsem si na většinu italských náměstí, která slouží k tomu, že se na nich něco děje, ať už to jsou trhy, anebo třeba právě hudba či jiné kulturní akce. V Prachaticích jsem si tenkrát řekl, že by tam mohl být úžasný festival. A protože se pohybuju v jazzu a znám z té oblasti prakticky všechny lidi na světě, představa o festivalu začala nabírat jasné kontury. V roce 2006 se poprvé uskutečnil ve třech městech,“ řekl Právu Rudy Linka.

Festivalové zastávky

15.– 17. 7. Praha

18. 7. Domažlice

20. 7. Tábor

21. 7. Plzeň

22. 7. Liberec

23. 7. Zlín

24. 7. Brno

25. 7. Písek

26. 7. Prachatice

Novým generálním partnerem akce je Česká spořitelna, novým oficiálním nápojem Stella Artois. Mediálním partnerem je deník Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám