Hlavní obsah

Jaroslav Dušek otevřel Divadlo Čertovka

Právo, Radmila Hrdinová

V pondělí vstupuje do pražského kulturního života nové divadlo. V jedné z budov areálu Tyršova domu (Nosticova 2a, Praha 1 Malá Strana) po souboru Nablízko a sdružení Ty2ženy začíná oficiálně svoji první sezónu Divadlo Čertovka, jehož soubor tvoří skupina kolem herce Jaroslava Duška, složená většinou z jeho žáků.

Článek

Tvorbu divadla charakterizuje autorská tvorba, tvůrčí improvizace a kontakt s divákem. Hrát se zde bude i pro děti a mládež.

Osu repertoáru tvoří improvizovaná představení Jaroslava Duška s Malou Vizitou, Improvyžlace souboru Samé vody, hudebně taneční představení houslisty Jaroslava Svěceného a tanečnice Kateřiny Šorejsové, dále autorská představení s prvky improvizace, jako je kabaret Calembour z dílny absolvujících studentů činoherního herectví a režie pražské DAMU, a autorský projekt Vlny herečky Nataši Burger.

Divadlo se věnuje i speciálním projektům, jako je inscenace Racek Jonathan Livingston, jež vznikla ve spolupráci s Českou komorou tlumočníků do znakového jazyka a je založena na experimentálním tlumočení čteného textu do jazyka neslyšících.

Spolupracuje s Rolničkou

Čertovka spolupracuje i s neziskovou organizací Rolnička ze Soběslavi, která provozuje denní stacionář pro děti i dospělé s mentálním a kombinovaným postižením. Otevření Divadla Čertovka budou zdobit výrobky zaměstnanců chráněné dílny a obrázky z kroužku arteterapie pod vedením výtvarnice L. Hofmanové.

Představení pro děti režijně připravila Iveta Dušková na motivy populárních dětských knih i televizní Veselé školičky, kde je autorkou scénáře. Herci spontánně navazují kontakt s dětmi v hledišti, vtahují je do improvizovaných situací a často kombinují hru s loutkami.

Inscenace s minimem kulis, zato s živou hudbou a písničkami probouzejí a rozvíjejí dětskou fantazii. Tituly jako Ronja, dcera loupežníka, Veselá školička Klauníka Notíka, Dva kamarádi či Škola Malého Stromu dětské diváky jistě potěší.

Reklama

Související články

Národní divadlo nabídne více než 20 titulů

Národní divadlo v Praze vstoupilo do své 127. sezóny, v níž soubory činohry, opery a baletu uvedou více než dvě desítky titulů. Nabídka repertoáru zahrnuje...

Divadlo Kalich oslaví desáté narozeniny

Pražské Divadlo Kalich si v nové sezóně připomene deset let své existence. Otevřela ho 1. listopadu 1999 premiéra původního muzikálu Janka Ledeckého Hamlet. Od...

Výběr článků

Načítám