Hlavní obsah

Jana Šorfová zůstává v GASK

Právo, Kateřina Farná

Rada Středočeského kraje jednala o údajném plagiátorství projektu koncepce Galerie Středočeského kraje (GASK), s nímž Jana Šorfová vyhrála letos v lednu výběrové řízení na post ředitelky galerie. Na Šorfovou bylo v této záležitosti podáno i trestní oznámení pro podezření ze spáchání podvodu.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Jana Šorfová (43) dříve pracovala v Nadaci Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa jako výkonná ředitelka.

Článek

„Oficiální materiály neprokázaly pochybení paní Šorfové a nedaly žádný podklad pro její odvolání,“ řekla Právu mluvčí kraje Berill Mascheková.

„Jsem ráda, že ta věc byla prověřena, vyjádřil se expert a bylo to přijato,“ reagovala pro ČTK Jana Šorfová.

Posudek vyvrací plagiátorství

Podle posudku Petra Vlasáka, člena grantové komise hl. města Prahy, který si kraj objednal skoro před měsícem, se nejedná ze strany Šorfové o žádné plagiátorství. Její postup byl podle posudku profesionální.

„Strategie manažerských kroků vedoucích k zefektivnění provozu, posílení společenského ohlasu a zkvalitnění komunikace galerie se školskou i laickou veřejností se jeví jako správný postup,“ napsal.

Připomeňme, že kraj dosud tvrdil, že čeká na posudek k otázce plagiátorství.

K tomu se však nyní ve svém prohlášení nevyjadřuje. „Posudek je v tuto chvíli k dispozici pouze pro členy rady,“ reagovala mluvčí kraje na výzvu, zda posudek zveřejní.

Kraji i hejtmanovi Davidu Rathovi zaslali dopis kunsthistorici, kteří zasedli ve výběrové komisi na post ředitelky GASK.

Uvádějí v něm, že je Jana Šorfová svým jednáním záměrně oklamala a poškodila jejich dobré jméno.

Měli jsme být víc detektivové

Podle Jana Třeštíka udělala komise chybu, že si všechny náležitosti v profesním životopise Šorfové důkladně neověřila.

„Zpětně viděno, ano, je to naše chyba, měli jsme být víc detektivové. Na druhou stranu nás ani na vteřinu nenapadlo, že Jana Šorfová uvádí nepravdivé informace, když navíc přiložila čestné prohlášení. Tím už se ale dostáváme do úplně jiné kategorie,“ řekl v pondělí Právu Třeštík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám