Hlavní obsah

Jan Svěrák vrací do kin Jízdu: Děti mi ji schválily

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pět měsíců, přesně 13. října uplyne deset let od premiéry Jízdy. Tento čtvrtek vstoupí znovu do kin. Kultovní film Jana Svěráka už předem proslul tím, že náklady na jeho natočení nepřesáhly 1 milión korun.

Foto: Archiv resortu Luhačovice

Stezky v okolí Luhačovic

Článek

Po uvedení do kin zažil to, co se podaří málokterému snímku: kladně ho přijala kritika a diváci se s ním ztotožnili jako s generační výpovědí a záhy mu přiřkli označení kultovní. Na filmovém festivalu v Karlových Varech ho mezinárodní porota ocenila Křišťálovým glóbem. .

Film za milión

"Ve čtvrtek to zároveň bude přesně 10 let, kdy jsme se ve vinárně Blatouch sešli s kameramanem Františkem A. Brabcem a producentem Přemyslem Pražským a zrodil se nápad natočit film za jediný milión," zavzpomínal na pondělní tiskové konferenci Svěrák a F. A. Brabec k tomu dodal: "Jako prvnímu to prolétlo hlavou mně, takže když teď někdy čtu, že to bylo mnohem dražší a ten "milión" je jen reklamní trik, chci znovu zdůraznit, že jsme tenkrát dali opravdu ve čtyřech na stůl každý 250 000 a za ten milión film natočili. Pak se to o něco prodražilo v dokončovacích pracích."

Scénář napsal Jan Svěrák s Martinem Dostálem ještě v červnu, točilo se během prázdnin v jižních Čechách. Jako kabriolet, který nesmí v pořádné road movie chybět, posloužila stará mazda, které tvůrci uřízli střechu, celý štáb čítal nějakých 13 lidí a skoro všechno, co bylo k natáčení potřeba, se podařilo sehnat zadarmo - včetně půjčené sanitky a vlaku.

"Tehdy se lidé dali přesvědčit, že je možné něco udělat jen pro radost. Jestli by to ještě dneska někde šlo, nevím, možná ano," řekl k tomu Svěrák a na otázku Práva, co ho přesvědčilo, aby se pokusil po deseti letech znovu zaujmout Jízdou mladé diváky, odpověděl: "Pustil jsem ho dětem - je jim čtrnáct a deset a ještě tam byla jedna jednadvacetiletá kamarádka. Pak jsem se jich zeptal, jestli takový film může do kin, jestli to nezestárlo. A ony mi ho schválily - prý tam chybí jen mobily. Na to jsem měl snadnou odpověď: "Tak si je vypnuli!"

Geislerová a Špalek o Jízdě

Představitelka hlavní ženské role Aňa Geislerová viděla Jízdu naposledy zhruba před dvěma lety v televizi. "Už jsem byla v klidu, dívala jsem se a byla k sobě shovívavá. Cítila jsem, že už to nejsem já, že jsem tehdy byla docela roztomilá a teď už nejsem, ale také jsem v tom filmu pochopila leccos, co jsem tenkrát vůbec nechápala," rozdělila o svůj současný pocit z Jízdy Geislerová a ještě dodala: "Úplně snadno jsem překousla svůj tehdejší pisklavý hlásek, jako by to bylo něco zapomenutého, co jsem teď našla a jako bych vůbec nevěděla, že jsem to měla," .

Jakub Špalek film celých deset let neviděl, ale zato se naučil řídit auto, s čímž právě na Jízdě - podobně jako ostatní herci bez řidičáku - začínal. "Teď už řídím až moc často, hlavně na divadelních zájezdech," poznamenal Špalek a dodal, že se na obnovenou premiéru těší: "Já se na sebe nerad dívám, asi proto jsem film od té doby neviděl, ale teď se na něj do kina těším."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám