Hlavní obsah

Jan Němec: Historky starých zbrojnošů dnes nikoho nezajímají

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovacím snímkem pátého ročníku Fresh Film Festu byl nový film legendárního režiséra Jana Němce Holka Ferrari Dino s Karlem Rodenem a Janem Budařem v hlavních rolích.

Článek

Snímek Holka Ferrari Dino byl ve středu večer uveden v pracovní verzi na zahájení festivalu. Proč jste zvolil právě přehlídku studentských filmů?

Jednak jsem starý Famák, jednak jsem na FAMU profesor. Díky tomu, že jsem před 48 lety na studentském festivalu v Amsterdamu dostal hlavní cenu, pravou stříbrnou růži, mohl jsem za dva roky točit celovečerní filmy. Protože když jsem končil FAMU, byl jsem jen asistent režie. Dnes studentům říkám, že každý jejich film by měl být jako jejich poslední špičkový profesionální snímek.

Máte se svou filmovou rekonstrukcí událostí z 21. srpna 1968 ambice dostat se do soutěže významné filmové přehlídky?

To vůbec ne, filmy jsou na festivaly vybírány zcela jiným způsobem, než bych si já přál. Je to jen obchodně - komerčně - politická záležitost. S hodnocením kvality filmů to nemá vůbec nic společného, ať je to Cannes, Benátky nebo i ten náš, který mám jinak moc rád. Čím déle filmy dělám, tím víc se vzdaluji obecným proudům, a to jak těch komerčních, tak i uměleckých. Což je možná dobře, možná špatně. S nadsázkou lze říci, že kdyby byl festival filmů o 21. srpnu 1968, do soutěže by mi ho vzali a možná bych i vyhrál hlavní cenu. Film jsem natočil hlavně proto, aby se zachovalo to, že konkrétní lidé včetně mě natočili a vyvezli ven kus historie.

O čem snímek vypovídá?

Holka Ferrari Dino má 68 minut, protože jde o rok 1968. Fabuluji na skutečné téma, stejně jako v literatuře Norman Mailer, který vzal fakta a fabuloval je.

Když jsem tehdy viděl, co se děje, přijel jsem před rozhlas. Věděl jsem, že to musí být natočeno, proto jsem dal dohromady nový štáb, protože ten můj původní měl volno. Natočili jsme čtyři kotouče na černobílý film, celkem šestnáct minut. Došlo mi, že jenom pro historii nemá smysl, aby byly záběry schované někde pod postelí. Bylo jasné, že to svět musí vidět. Věděli jsme, že Rusové chystají legendu a mají připravené záběry o tom, že je lidé vítají jako v pětačtyřicátém nebo že po nich střílí jako v Maďarsku v šestapadesátém.

Bylo to fakt absurdní, ženy chodily s kabelkami a mezi nimi byli mrtví. Rusové stříleli do oken, ne do vzduchu, a občas někoho trefili. Tu zjevnou agresi a nesmyslnost, jako když se najednou na Vinohradské třídě objeví šedesát tanků, bylo nutné předat dál.

Vymyslel jsem proto, jak materiál dostat ven. Zapojil jsem do toho své italské přátele a krásnou holku, která jezdila v malém fiatu velmi podobném Ferrari Dino, které Enzo Ferrari pojmenoval po svém mrtvém synovi. Věděl jsem, komu ten exponovaný negativ dát, kdo to neutopí, nezničí. (Tím dotyčným byl ředitel rakouské televize ORF Helmut Zilk, pozn. red.) A nakonec ty záběry viděla miliarda lidí.

Během invaze vojsk Varšavské smlouvy se vám v Praze podařilo zaznamenat zlomové historické okamžiky. Myslíte si, že mladý člověk dnes dokáže pochopit závažnost toho období?

Myslím si, že ne. A myslím si, že je to v pořádku. Historky starých zbrojnošů dnes nikoho nezajímají a není to úplně špatně. Mladí nechtějí být zatěžovaní historií, kdo kdy kde s kým, hrdinství nehrdinství. Neznepokojuje mě to a rozhodně bych to nikomu nedával jako zradu dnešní generace.

V roce 1974 jste byl přinucen vycestovat. Tvořil jste střídavě v Německu, Švédsku, Velké Británii nebo USA. Zároveň jste tam i učil. V čem spatřujete největší rozdíly ve vysokoškolském vzdělávání mladých filmařů u nás a v zahraničí?

Přednášel jsem v Berkeley a na Yale, čili lepší univerzity nemůžete skoro najít, a tomu odpovídal i plat. Hlavní rozdíl byl však v tom, že tam byli studenti v podstatě nenadaní, platili strašné peníze, ale byli od rána do večera připravení vás vysát, každou vteřinu absolutně využít pedagoga. Zájem byl enormní, ale výsledek nebyl nic moc, protože zájmem ani penězi si talent nekoupíte.

JAN NĚMEC

Jan Němec (72) patří k mistrům české kinematografie a je řazen společně s Milošem Formanem nebo Věrou Chytilovou k české nové vlně režisérů začínajících tvořit v 60. letech minulého století. Absolvoval katedru režie na FAMU a už jeho studentský film zaznamenal mezinárodní úspěch.

Je držitelem mnoha ocenění včetně Ceny za celoživotní umělecký přínos kinematografii udělovanou na MFF v Karlových Varech nebo Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu.

Němcům styl je nezařaditelný, výrazným prvkem je nezaměnitelný výtvarný rukopis. Zabývá se biografickými a autobiografickými kolážemi (Toyen, Noční hovory s matkou, Krajina mého srdce, je autorem také slavných snímků jako Démanty noci, O slavnosti a hostech či Mučedníci lásky.

Jeho zatím posledním snímkem je Holka Ferrari Dino, historická rekonstrukce začátku okupace v roce 1968, kdy se podařilo nafilmované záběry vyvést za hranice. A ty pak oblétly svět. Do hlavních rolí obsadil Karla Rodena, Jana Budaře a španělskou herečkou Tammy Sundquistovou. (far)

Na FAMU je to tak, že studenti mají neuvěřitelný fullservis, ale neplatí za to. Za nás to byla veselá studentská doba, ale zároveň tvrdá dřina. FAMU byla jediná cesta ke kariéře. Dnes je to však tvrdá konkurence. Myslím si, že naši studenti by měli mít větší sebevědomí a větší ctižádost. Protože stejně jako je naše země nadaná na fotbalové brankáře a na muzikanty, máme i talentované filmaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahájení Fresh Film Festu s Janem Němcem

Mezinárodní studentský festival Fresh Film Fest (FFF) mění tvář. Vedle studentské tvorby se představí i celovečerní debuty. Pátý ročník FFF se koná v Karlových...

Výběr článků

Načítám