Hlavní obsah

Jan Balabán se posmrtně účastní literární soutěže Magnesia Litera

Právo, František Cinger

Próza Jana Balabána (1961– 2010) Zeptej se táty je mezi 58 tituly navrženými podle Pavla Mandyse z Občanského sdružení Litera na cenu určenou v 10. ročníku Magnesia Litera nejlepší próze, případně Knize roku. Výsledky uvidí diváci ČT v přímém přenosu 10. dubna. Večer moderovaný Aňou Geislerovou bude hostit Stavovské divadlo.

Článek

Mandys k Balabánově nominaci řekl, že v zahraničí není obvyklé, aby se rozhodovalo o dílech už zesnulých tvůrců. U nás byl však zaveden zvyk, pokud autor odevzdal rukopis a poté zemřel, lze o jeho posmrtném ocenění uvažovat.

Kniha roku bude opět vybírána třísetčlenným sborem hlasujících autorů, kritiků, novinářů z kategorií próza, poezie, kniha pro mládež, literatura faktu a objev roku – záměrně chybí překladová literatura. Nominována je též e-kniha „láska/drzost“.

Vítěz získá 200 tisíc korun

Autoři budou díky přispění společnosti Karlovarské minerální vody představeni od 16. března ve vysílání České televize a zároveň na čtení v kavárně NoNa v budově Nové scény ND. Vítěz opět získá prémii 200 tisíc korun. Jak řekla Bibiana Beňová ze společnosti Karlovarské minerální vody, zájem o sponzorování literární ceny není nahodilý. V době založení tradice Magnesia Litera hledali možnost spojit své jméno a finance s literárním světem.

Pro hlasování bylo též vydáno 200 tisíc pohlednic, jejichž vyplnění spolu s internetovým hlasováním rozhodne o Ceně čtenářů. Na září či říjen bude po vzoru britské Man Booker Prize vyhlášena Kniha desetiletí.

Podle Pavla Mandyse loňský rok přispěl k propagaci vítězných knih. Triptychu Petry Soukupové Zmizet se do ocenění v předešlém ročníku prodalo 2500 kusů, nyní se s 12 tisíci řadí k nejprodávanějším titulům české prózy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám