Hlavní obsah

Jammie Foxx

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominován za hlavní roli ve filmu Ray a za vedlejší roli ve filmu Collateral.

Foto: Pavlína Vašíčková

Lang_Plakát

Článek

Jammie Foxx (vlastním jménem Eric Bishop ,13.12.1967) se dočkal největšího úspěchu na začátku roku 2005, kdy byl nominován hned na dva Oscary - za ztvárnění hudebníka Raye Charlese v biografickém snímku Ray a ztvárnění vedlejší role v thrilleru Collateral. V něm ztvárnil losangeleského taxikáře, jenž se stane rukojmím nájemného vraha, který má za úkol zlikvidovat během jedné noci pět korunních svědků v případě drogového bose.

Jammie Foxx, kterého vychovávali prarodiče, se dlouho věnoval hudbě. Vystudoval ji, založil vlastní rhythmnandbluesovou skupinu a v roce 1994 mu vyšlo album Peep This. Nazpíval také titulní píseň k filmu Olivera Stonea o americkém fotbalu Vítězové a poražení (1999), kde také hrál.

Právě zkušenosti s hudbou mu pomohly k zvládnutí náročného úkolu ztvárnit Raye Charlese, který se s ním ještě před svou smrtí setkal a při jamu si prověřil jeho muzikálnost.

K herectví se dostal v roce 1989, když ho přítelkyně přesvědčila, aby se postavil na scénu v Comedy Clubu. Tehdy si vymyslel svůj androgynní pseudonym. V devadesátých letech se objevoval většinou ve vedlejších rolích, nejprve v půlhodinovém filmu s Jimem Carreyem In Living Color (1990), po němž následovaly Hračky (1992), další komedie Proč kočka není pes? (1996), Klub hráčů (1998) a už zmínění Vítězové a poražení. Hlavní role ztvárnil jen v menších komediích Láska na černo (1996), Blázniví únosci (1999) a Vnadidlo (2000).

Dosavadním vrcholem jeho kariéry je Ray. Jamie Foxx hodně pracoval pro televizi, kde měl své vlastní show Straight from the Foxxhole a The Jamie Foxx Show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám