Hlavní obsah

James Brown opět v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu vystoupí v Praze již podruhé zpěvák James Brown - muž, který je v showbusinessu již půl století, ovlivnil tři generace a pořád dokáže vyprodat sportovní halu kdekoliv na světě.

Článek

Brown je nepochybně jedním z největších muzikantů 20. století a současné hvězdičky R´n´B mu nesahají ani po kolena. Jeho hity jako I Got You (I Feel Good), Man´s World nebo Get Up (Sex Machine) jsou v pravém smyslu slova kultovní.

James Brown spoludefinoval žánr soulu a funku. Bez něj by nebyl George Clinton a Maceo Parker, ani Prince, Lenny Kravitz a Red Hot Chili Peppers. Jeho první koncert v Praze vyvolal u veřejnosti i hudební kritiky nadšení. Nyní se pan Dynamit vrací a pravděpodobně to zase bude pořádně funky.

Muzika, drogy i kriminál

James Brown se narodil 3. května 1933 v Barnwellu v Jižní Karolíně. Rodiče byli velice chudí a možná i díky tomu se James brzy ocitl na šikmé ploše. V pubertě vykrádal auta a zúčastnil se i jednoho ozbrojeného přepadení. Skončil ve vězení. I v dospělosti měl problémy se zákonem, má na kontě násilné trestné činy i drogové delikty.

Vyrůstal na gospelu, ale měl rád divoký rytmus. V 50. letech zaznamenal částečné úspěchy s kapelou Famous Flames, skutečná sláva přišla v letech šedesátých, kdy nahrál hity Papa's Got A Brand New Bag, I Got You (I Feel Good), It's a Man's World, Cold Sweat, Say It Loud - I'm Black and Proud či Papa's Got a Brand New Bag. Určitý útlum prožil v 80. letech, kdy vládlo disko, pak však chytil druhý dech, zase začal jezdit na turné a dodnes je v obdivuhodné kondici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám