Hlavní obsah

Jakubiskova Bathory zahájí 25. července Letní filmovou školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekce Jakubiskova velkofilmu Bathory, který krátce předtím po premiéře na karlovarském festivalu přijde do kin, zahájí 25. července 34. ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Pod partnerstvím města ho do 3. srpna potřetí uspořádá Asociace českých filmových klubů (AČFK).

Článek

Její zástupci na tiskové konferenci uvedli, že organizační proměny asociace se odrazily na struktuře programu, jeho důslednějším vzdělávacím charakteru i jasnějších kritériích zvaní hostů a filmových odborníků. Letošní LFŠ se uskuteční bez účasti jejího dlouholetého ředitele Jiřího Králíka a jeho nejbližších spolupracovníků. Králík byl kvůli údajným dluhům loni na podzim odvolán, teď se s asociací soudí.

"Filmová škola by měla zůstat akcí, která představuje důležité mezníky z dějin kinematografie," řekl umělecký ředitel asociace Pavel Bednařík. Na obvyklém rozpočtu zhruba ve výši 11 miliónů korun se vedle města podílejí ministerstvo kultury, fond kinematografie, Zlínský kraj, Visegrádský fond a evropský program Media.

Samostatný prostor bude na LFŠ věnován původem chilskému režisérovi Alejandru Jodorowskému. Retrospektivy budou mít například španělský režisér a scenárista Julio Medem, Jan Švankmajer, Juraj Jakubisko a izraelský režisér Amos Gitai.

Cyklus nazvaný Pavel Kohout (a film) bude ohlédnutím za tvorbou tohoto kontroverzně přijímaného autora, letošního osmdesátníka. "Osudové osmičky" české historie připomene cyklus Přepisování minulosti, doplněný diskusemi a přednáškami historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů a filmových teoretiků.

Přijede Jerzy Stuhr

Do Uherského Hradiště přijede polský herec a režisér Jerzy Stuhr a mladý německý filmař Veit Helmer. Cyklus Bratři v triku s podtitulem Film a magie představí snímky, které se věnují okultismu, rituálům, alchymii a kouzelnictví. Projekce doplní výstava prací Evy a Jana Švankmajerových složená i z předmětů, které posloužily jako filmové rekvizity. Vystaveny budou i československé filmové plakáty let 1960 až 1989.

Cyklus Možnosti dialogu: Izrael/Palestina nabídne v kolekci hraných filmů a dokumentů za účasti tvůrců obou kinematografií pohled na desetiletí znesvářených vztahů těchto politicky a společensky provázaných zemí. Do projektu Panorama filmové kritiky vybrali zástupci filmových časopisů z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dva celovečerní filmy nebo pásma, která jsou součástí národního dědictví či reprezentují opomíjené aspekty národní kinematografie.

Vrcholem doprovodného programu bude koncert předního francouzského jazzového trumpetisty Erika Truffaze a jeho Ladyland Quartetu. Divadelní část uvede česko-polský studentský pohybový projekt Krajina paměti/Paměť krajiny. Jednodenní akreditace na LFŠ bude stát 200 a desetidenní 1000 korun (se slevou 150 a 800 Kč).

Uherskohradišťští zastupitelé poskytli asociaci čtyřmiliónový úvěr na uhrazení ztráty loňské LFŠ, ze které AČFK viní bývalého šéfa přehlídky Králíka, a nevratnou dotaci 2,2 miliónu korun. Králík vede s asociací pracovněprávní spor, v lednu na ni podal žalobu na ochranu osobnosti a tento týden trestní oznámení. Podle něj se v účetnictví objevily nelogické a podezřelé účetní operace. Předseda AČFK Petr Korč to však odmítl a uvedl, že kontroly finančního úřadu žádná pochybení neprokázaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám