Hlavní obsah

Jakubisko točil s Knechtovou videoklip k filmu Bathory

Právo, jp

Sedmdesátiletý filmař Juraj Jakubisko se pustil do neznámých vod. Minulý týden totiž v ateliéru natáčel videoklip k písni Môj Bože zpěvačky Katky Knechtové ze skupiny Peha. Píseň je titulní skladbou k jeho novému filmu Bathory.

Článek

Písnička byla premiérově uvedena na udělování slovenských Slavíků a od té doby se z ní stal na Slovensku mimořádný hit. Na písni se podílel hudební skladatel Jan Jirásek.

„S Katarínou jsem se potkal úplně náhodou, asi na nějaké společenské akci,“ objasňuje Jakubisko zrod písně. „Strávili jsme spolu několik hodin povídáním o životě kněžny Bathoryové. Po čase se ozvala a přinesla tuto krásnou píseň, při jejímž skládání se nechala inspirovat náboženskými žalmy ze středověku.“

Hlavní úlohu tedy tentokrát nehrála britská herečka Anna Friel, představitelka Bathory, ale Katka Knechtová, která je mimochodem Anně Friel velmi podobná. Při natáčení byli použity originální rekvizity z filmu i původní kostýmy. Kromě Jakubiska na klipu pracovali i další členové původního štábu filmu Bathory, za kamerou stál F. A. Brabec. Katka si své užila nejen v těžkých kostýmech, ale nevyhnula se ani „krvavé“ lázni. Natočené záběry budou ještě doplněny scénami s filmu, v Čechách a na Slovensku má být klip uveden asi za měsíc.

Film Bathory bude mít celosvětovou premiéru na MFF v Karlových Vareh letošního 5. července, kde Jakubisko převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V kinech se film začne promítat 10. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám