Hlavní obsah

Jakub Kohák dostal první hlavní filmovou roli: Instalatéra z Tuchlovic

Právo, Věra Míšková

Po divácky úspěšných filmech Gympl a Vejška se režisér Tomáš Vorel (Cesta z města) zase vrátil na venkov. Jeho Instalatér z Tuchlovic, který brzy vstoupí do kin, je vesnická komedie o muži, který všem všechno opraví, ale vlastní život spravovat nedokáže… Do titulní role Vorel obsadil Jakuba Koháka, pro kterého jde o první hlavní filmovou roli.

Foto: Falcon

Jakub Kohák hraje tiutulní roli Instalatéra z Tuchlovic.

Článek

„Koháka jsem obsadil už do Vejšky a uhranul mě svojí klátivou postavou, bezbranným pohledem, vzezřením podivína. A hlavně jeho neokázalé herectví, respektive neherectví, nasvědčovalo tomu, že by někdy mohl hrát hlavní roli. Při psaní scénáře Instalatéra jsme mysleli jen na něj a herecké zkoušky potvrdily, že instalatér Luboš Cafourek je on...“

Čtyřicetiletý Luboš Cafourek je svérázný instalatér z vesnice Tuchlovice u Prahy. Zručný a poctivý, se vším si poradí, žádné práce se nezalekne. Nemá auto, za zákazníky jezdí na kole, autobusem, nebo se nechá vozit. Mobil nepoužívá, telefonáty za něj vyřizuje jeho matka, která mu zároveň vaří, nakupuje, pere, dělá účetnictví a řídí chod celé domácnosti.

Pro film jsem se naučil věrohodně pár základních dovedností. On to není instruktážní film, jak spravit topení nebo záchod

Luboš má vždy na všechno nečekanou a vtipnou odpověď, ale praktický a společenský život mu uniká mezi prsty. Za práci si nedokáže říct o pořádné peníze, kamarádům opravuje zadarmo a to, co vydělá, hned utratí za jídlo pro toulavé kočky, nebo prosází. Všechno nepříjemné odsouvá na „později“, nebo na „uvidíme“. A také jeho pokusy o kontakt se ženami končí fiaskem.

„Celý příběh je napsán podle skutečných postav, točíme na skutečných místech. Cítím mrazivý soucit s naším instalatérem Lubošem Cafourkem,“ říká scenárista, režisér a kameraman Vorel.

Natáčelo se v několika časových etapách, z velké části ve skutečném domě skutečného instalatéra z Tuchlovic. „Točili jsme v jeho dílně, na jeho zahradě, v jeho domku. V Tuchlovicích, ale také v okolí, kam náš filmový instalatér jezdí na kole opravovat porouchaná umyvadla, odpady a záchody...“ říká Tomáš Vorel.

Nástrahy přírody

Natáčení v přírodě je krásné, ale má i svá úskalí. Například před natáčením scény, kdy Eva Holubová jako Lubošova mamka češe třešně, skončily skoro všechny plody v ptačích zobácích a žaludcích, takže bylo třeba třešně nakoupit a dověsit na strom.

Foto: Falcon

Eva Holubová hraje Kohákovu mamku.

Ve filmu také hraje poměrně velké množství zvířat. Zásadní roli mají toulavé kočky, o které se Luboš stará. Pro natáčení bylo nakonec použito 8 koček od společnosti Fauna Film. „Byly to samozřejmě kočky cvičené, které musely na písknutí přiběhnout ke Kohákovi a nechat se krmit. Proto byl jejich celkový honorář větší, než honoráře Koháka a Holubové. Kočky byly nejdražší herci filmu,“ tvrdí Vorel.

Ve scéně, kdy jde Luboš instalovat ohřívač k chovateli plazů, si zase zahrálo 10 hadů a 2 leguáni. A opět se točilo v reálném panelákovém bytě, kde chovatel se svými miláčky bydlí. „Natáčení s leguánkou Filoménou proběhlo bez problémů, koukala se a hejbala přesně na povel. Ale hadi se tyčili zcela jinak, než jsme chtěli,“ popisuje Vorel potížisty.

Holubová se cítila moc mladá

Sedmapadesátilá Eva Holubová by sice mohla mít ve skutečnosti jako syna jedenačtyřicetilého Jakuba Koháka, přesto ji maskéři poněkud postaršili, aby poměr matka - syn působil vyváženěji. Kromě kostýmů se o to postarala hlavně šedá naondulovaná paruka. V podzimních sychravých dnech pak bylo nutné herečku chránit před deštěm, aby se paruka nezničila.

Obsazení Holubové, která hraje ve Vorlových filmech už od jeho amatérských a studentských snímků, prý ale tentokrát přece nebylo tak přímočaré jako jindy.

Foto: Falcon

Petra Špalková jako paní Sýkorová s dcerou.

„Eva se obávala, že nebude věrohodná matka čtyřicetiletého starého mládence,“ říká Vorel. „Zkoušel jsem do role obsadit Ninu Divíškovou, pak jsem uvažoval také o Květě Fialové, nebo o Ivě Janžurové. Ale stále se mi zjevovaly oči a nos Holubové, které jsou naprosto stejné, jako má Kohák! A to rozhodlo. Pozval jsem Holubku na kostýmní a maskérské zkoušky, což nakonec přesvědčilo i ji, že může klidně zahrát starou bábu.“

Přiučit se něco málo instalatéřiny nedělalo Kohákovi problém. „Já jsem neskutečně manuálně zručnej, ale nevyužívám to, protože na to nemám čas a nebaví mě to. A odborníci to vždycky dělají líp než ten nejlepší kutil. Tak když se něco někde stane, to základní zvládnu, ale přece jenom je asi lepší, když se v tom šťourá odborník. Pro film jsem se naučil věrohodně pár základních dovedností, ale on to není instruktážní film, jak spravit topení nebo záchod!

Film vznikl v produkci společnosti VorelFilm, v dalších rolích uvidíme Petru Špalkovou, Filipa Blažka, Jana Budaře, Petra Čtvrtníčka, Tomáše Matonohu nebo Báru Polákovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám