Hlavní obsah

Jakub Hrůša bude šéfdirigentem Bavorské státní filharmonie

Český dirigent Jakub Hrůša se od sezóny 2016/17 stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem předního německého orchestru Bavorská státní filharmonie. Zástupcům médií to dnes v Mnichově oznámili bavorský ministr kultury Ludwig Spaenle a intendant orchestru Marcus Rudolf Axt.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Hrůša se stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem Bavorské státní filharmonie.

Článek

Před Hrůšou stáli v čele orchestru Joseph Keilberth, Eugen Jochum nebo Herbert Blomstedt. Na pozici šéfdirigenta Hrůša střídá britského hudebníka Jonathana Notta. S orchestrem uzavřel pětiletý kontrakt s možností prodloužení.

"Jsem velice šťasten, že se nám v osobě Jakuba Hrůši podařilo Bavorské státní filharmonii získat hudebního ředitele, který je mladý a zároveň má vysoce ceněný mezinárodní profil. Podíváme-li se na dějiny Bamberských symfoniků, na to, že členové tohoto orchestru přišli po válce do Bamberka z Prahy, dochází teď v osobě Jakuba Hrůši k symbolickému přemostění mezi minulostí a přítomností," řekl bavorský ministr kultury Spaenle.

Bamberští symfonikové jsou podle Hrůši 'ztělesněním orchestrální kultury v každém slova smyslu'. "Dýcháme stejný hudební vzduch, sdílíme kulturní zázemí, jsme si umělecky a historicky vzato velice blízcí," podotkl Hrůša.

Hrůšovy první koncerty s Bamberskými symfoniky v této sezóně se odehrají mezi 12. a 15. listopadem 2015 v Bayreuthu, Schweinfurtu a Bamberku. Na programu zaznějí díla Josefa Suka, Dmitrije Šostakoviče, Hectora Berlioze a Erkkiho-Svena Tüüra.

Čtyřiatřicetiletý Hrůša se dirigování začal věnovat během studia na všeobecném gymnáziu v rodném Brně. V Praze studoval u Jiřího Bělohlávka, Radomila Elišky a Leoše Svárovského. V současné době je stálým hostujícím dirigentem České filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám