Hlavní obsah

Jaké atraktivní výstavy připravili naši sousedé

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí České republiky se konají v prvním pololetí letošního roku některé atraktivní výstavy, které zájemcům o dějiny umění připraví hodnotný zážitek.

Článek

Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung v centru Mnichova pořádá od 28. 1. do 1. 5. přehlídku Orientalismus věnovanou motivům Orientu v dílech malířů 19. a začátku 20. století, jakými jsou Delacroix, Ingres, Renoir, Klee a Kandinsky.

V Mnichově bude od 16. 4. do 15. 8. k vidění rozsáhlá výstava Mondrian a de Stijl, bilance tvorby zakladatele geometrické abstrakce Pieta Mondriana, vrstevníka Kandinského a Kupky. Vídeňský Belveder nabídne na jaře dvě vynikající výstavy. Od 10. 2. do 5. 6. přehlídku Dynamika: Kubismus – Futurismus – Kinetismus, která nabídne zakladatelská díla evropské avantgardy z let 1919 až 1929 (Kupka, Delaunay, Léger, Carrá, Balla).

Od 17. února do 13. června pak výstavu Portrétů Egona Schieleho, předčasně zemřelého představitele evropského expresionismu.

Atrakcí pro milovníky severské renesance bude jistě výstava Portrét kolem roku 1500: Dürer, Cranach, Holbein. Tuto expozici nabídne Kunsthistorisches Museum ve Vídni od 31. 5. do 4. 9. a repríza se uskuteční v Mnichově od 16. 9. do 15. ledna následujícího roku (Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung). Pokud se vypravíte dál, třeba na jaře do Paříže, čeká tam na vás od 5. 4. do 3. 7. v Musée Orsay výstava Édouard Manet jako zakladatel moderního malířství. Po čtvrt století to bude první velká retrospektiva slavného malíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám