Hlavní obsah

Jaká má být Hlava státu...

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

...se ptali mladí filmaři v průběhu nedávné volby českého prezidenta, když natáčeli dokument Hlava státu. Česká televize jej uvádí ve čtvrtek večer na ČT 2.

Foto: Petr Hejna
Článek

Režisér Janek Růžička, kameraman Jan Málek ve spolupráci s dramaturgem Janem Gogolou ml. si dovolili mazanou "klukovinu": Vzali hlavu od figuríny, připevnili jí k polystyrénovému "tělu", tvořenému obrysem hranic republiky, a poté s celým monstrem zvědavě obíhali v průběhu nedávné prezidentské volby "přihlášené" kandidáty.

Potentáti otevřeli dveře

Vznikla zajímavá a vtipná rozprava osobností, které se shodou okolností ocitly v politickém soupeření o prezidentské křeslo a které zde kamera s poťouchlostí sobě vlastní odhaluje v někdy až "pokřivených" záběrech. Klause, Pitharta, Bureše, Sokola, Moserovou tu zastihujeme v poloformálním, trochu pobaveném rozpoložení, jaké by vyděsilo všechny odborníky na politické, mediální a jiné image. Ale právě díky tomu zde vystupují o něco lidštěji a přirozeněji, než tomu obvykle v televizi bývá.

Odkrývají tu své letory, nadutost, ale i (ne)schopnost humoru, stejně jako své, řečeno s Klausem, "světonázorové zakotvení" a způsob uvažování o politice - možná i respekt k demokracii, která se manifestuje tím, že potentát otevře před důležitými volbami dveře i neznámým filmařům.

Portrét ideálního státníka

Prezidentská atrapa dostává konkrétní obsah tím, že přímo na její hlavu píšou jednotliví kandidáti vysoké státní funkce svá "volební i osobní hesla". Uvažují přitom o funkci a roli prezidenta, který by měl být "civilní, důvěryhodný, stmelující, moudrý, morální, spravedlivý...." a kdoví jaký ještě - a ne o poslaneckých počtech a stranických kšeftech, jak tomu bylo v tehdy v denním tisku. A tento společný portrét ideálního státníka je vtipně konfrontován s jednotlivými uchazeči, kteří vzešli z naší politické scény.

Do jejich rozpravy svěže vstupují "se svými očekáváními" i náhodní občané a dokonce školáci. A nakonec se objeví bývalý prezident Václav Havel, který mluví mimo jiné o národě a jeho tatíčkovském očekávání: "Prezident by měl být autentický, aby se nestal šaškem. Ale musí nějak počítat, že taková očekávání tady jsou."

Podobné publicisticko-dokumentární filmy vypovídají o naší politické scéně leckdy více než souhrn týdenního televizního zpravodajství.

Hlava státu Česká televize 2003, ČT 2

12.června, 21.00 Režie: Janek Růžička, kamera: Jan Málek, dramaturg: Jan Gogola ml., střih: Daniel Kupšovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám