Hlavní obsah

Jak černoch vstoupil do Ku-klux-klanu. Není to komedie, dušuje se režisér

Novinky, Stanislav Dvořák

Neuvěřitelný, hořký i černohumorný jsou přívlastky, které vystihují americký film BlacKkKlansman, inspirovaný skutečným černým policistou, jenž chtěl infiltrovat rasistický Ku-klux-klan.

Trailer k filmu BlacKkKlansman Video: Cinemart

 
Článek

I když se režisér Spike Lee brání označení komedie, lidé se u filmu pravděpodobně smát budou. Už jen proto, jak protagonisté vypadají a mluví. Jedná se o retro ze sedmdesátých let s patřičnými afro účesy, hudbou a černým slangem.

„Věděl jsem přesně, jak to chci točit, protože už v minulosti jsem točil věci, které se prostřednictvím humoru dívají na velmi vážné věci. U mého filmu se budete smát, ale komedie to není. Na Klanu a všech těch náckovských partičkách nic vtipného není,“ řekl Lee, který za film získal Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes.

Foto: Cinemart

John David Washington ve filmu BlacKkKlansman

Foto: Cinemart

Adam Driver

Začátkem sedmdesátých let, v době demonstrací a prudkých změn v americké společnosti, se Ron, mladík s obrovským afrem, rozhodne vstoupit ke coloradské policii.

Hraje ho John David Washington, syn Denzela Washingtona. Nadřízení mladíka nejdříve šoupli do archívu, aby moc nepobuřoval a nepřekážel. On se však telefonicky spojil s místním šéfem Ku-klux-klanu Davidem Dukem (Topher Grace), představil se jako vyznavač jejich ideologie a navázal s ním přátelský vztah. Protože na schůzi klanu nemohl kvůli svému vzhledu jít, šel místo něj kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), který získal mnoho informací a pokusil se překazit plánovanou násilnou akci.

Film vstoupí do českých kin 16. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám