Hlavní obsah

J. K. Rowlingová chtěla odjakživa jenom psát

Nebýt jednoho čtyřhodinového zpoždění vlaku z Manchesteru do Londýna v roce 1990, svět by možná přišel o Harryho Pottera. Právě tam prý totiž Joanne Rowlingové tato postava "prostě napochodovala do hlavy".

Článek

Po převtělení do knižní podoby se stala celosvětovým trhákem a z rozvedené matky učinila jednu z nejbohatších žen světa. Na prahu čtyřicítky, kterou oslaví v neděli, má Rowlingová vše, o čem kdy snila. Ale nejdůležitější prý je, že pořád píše.

Její díla čtou i lidé, kteří jinou knihu odmítají otevřít. "Děti jsou nadšeny velkolepým světem dobra a zla, čar a kouzel, který byl stvořen s obdivuhodnou imaginativní silou," rozplývá se Rowlingové životopisec Sean Smith.

Jako malá si Joanne hrávala se sourozenci Potterovými. Už tehdy si vysnívala jiné světy a svůj první příběh napsala v šesti letech. Ale v kancelářích, kde po studiích zakotvila, to nebylo ono: "Když se nikdo nekoukal, nejradši jsem si psala své příběhy."

Manželství s portugalským novinářem Jorgem Arantesem, z něhož se jí narodila dcera Jessica, ale ztroskotalo, a tak Joanne sbalila kufry a odjela z Portugalska zpátky do Edinburghu.

Bez peněz, v temném bytě a po kavárnách sepisovala Pottera. Hotovou knihu několik nakladatelství odmítlo v obavách, že by pro děti byla příliš dlouhá. Uspěla až u Bloomsbury.

Po neskutečném úspěchu prvního dílu se rozjel kolotoč. První čtyři knihy ze stanovené série sedmi kusů vydávala rychle za sebou - každý rok jednu. Pak se ale vzepřela a následující tři roky si vyhradila pro sebe. Po tajné svatbě s anesteziologem Neilem Murrayem se jí v roce 2003 narodil syn David a letos v lednu mu přibyla sestřička Mackenzie Jean.

Budou dobře zaopatření. Právě vydaný šestý díl Pottera vydělával Rowlingové první den každou hodinu milión liber. Tedy v přepočtu přes miliardu korun za jediný den. A celkový majetek JKR se dnes odhaduje na půl miliardy liber.

Z potterovské ságy zbývá Rowlingové napsat už jen jediná kniha. Co bude dělat dál? "Vím, že budu psát. Ale co, to ještě nevím. Myslím, že se budu muset vyrovnat s šokem ze skutečnosti, že Harry po patnácti letech zmizí z mého života," míní spisovatelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám