Hlavní obsah

Írán hrozí bojkotem Oscarů kvůli snímku o Mohamedovi

Írán hrozí bojkotem prestižních amerických filmových cen Oscar, jestliže filmová akademie v Los Angeles neodsoudí video hanobící islámského proroka Mohameda. Řekl to náměstek ministra kultury Džavád Šamkadrí.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Doporučuji, aby se Írán této akce nezúčastnil, dokud americká filmová akademie patřičně nezareaguje na ten urážlivý film," citovala Šamkadrího agentura DPA.

Film Nevinnost muslimů podle něj zranil city 1,5 miliardy muslimů na celém světě. Americká Akademie filmových umění a věd ho proto musí odsoudit a také se distancovat od jeho tvůrců, požaduje Šamkadrí.

Kromě hrozby bojkotu Oscarů Írán kvůli filmu o Mohamedovi začal nově blokovat také některé internetové stránky. Celkem blokuje kolem pěti miliónů internetových adres, mezi nimi je třeba služba YouTube, která ukázky z kontroverzního filmu zveřejnila.

Podle informací agentury Mehr zaslal Írán do soutěže v kategorii nejlepší cizojazyčný hraný film snímek Je habeh kand (Kostka cukru). Loni se Írán dočkal prvního Oscara pro svůj snímek. Oceněno bylo rozvodové drama Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhádího. Už předtím tento snímek získal Zlatého medvěda v Berlíně a Zlatý glóbus v Los Angeles.

Vyhlašování Oscarů se příští rok uskuteční 24. února. Nominace budou oznámeny už 10. ledna.

Reklama

Související články

Dotčení muslimové napadli další ambasády

Dav rozlícených muslimů v súdánském hlavním městě Chartúm v pátek napadl ambasády Německa a Velké Británie, uvedla stanice BBC. Protesty zasáhly i další země....

Výběr článků

Načítám