Hlavní obsah

Ibsenův Nepřítel lidu má premiéru na Vinohradech

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ibsenovo drama Nepřítel lidu má v pátek večer premiéru na scéně pražského Divadla na Vinohradech.

Foto: Viktor Kronbauer

Herci Igor Bareš a Ivan Řezáč jsou protagonisty vinohradské inscenace Ibsenova Nepřítele lidu.

Článek

Hlavní postavou Ibsenovy hry z roku 1882 je uznávaný lázeňský lékař Tomáš Stockmann, který jednoho dne zjistí, že léčebná kúra je příčinou závažných zdravotních problémů lázeňských hostů. Poklidné městečko je rázem vzhůru nohama. Odstranit příčinu totiž nebude vůbec jednoduché. Může to znamenat nejen dočasné uzavření lázní, ale možná i jejich konec. To se pochopitelně nelíbí ani zastupitelům, ani občanům města. Může v takové situaci Stockmann prosadit své názory? A jestliže ano, jakou cenu je za to ochoten zaplatit?

Ibsen se v Nepříteli lidu snažil realisticky vykreslit společenskou atmosféru na malém městě. Přestože mu šlo především o konkrétní události na konkrétním místě, podařilo se mu napsat nadčasovou hru. Konflikt, který zde zachytil, je totiž sám o sobě nadčasový. A vůbec nevadí, že do dramatu promítl své osobní postoje, názory a polemiky.

V Divadle na Vinohradech se Nepřítel lidu poprvé objevil v roce 1925, nynější inscenace je třetím zdejším uvedením této pozoruhodné hry. V překladu Františka Fröhlicha Nepřítele lidu nastudoval umělecký šéf souboru Juraj Deák. V titulní roli se představí nová posila vinohradského souboru, herec Igor Bareš, v dalších rolích pak Simona Postlerová, Markéta Frösslová, Ivan Řezáč, Petr Kostka a další herci souboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám