Hlavní obsah

Hvězdou Letní Letné bude švédský cirkus

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již poosmé zaplní cirkusová šapitó prostor na pražské Letné mezi Hanavským pavilónem a Kramářovou vilou. Od 21. srpna do 4. září se tam v rámci čtrnáctidenního festivalu Letní Letná představí zahraniční i domácí soubory nového cirkusu a pohybového divadla.

Článek

Festival zahájí v neděli večer jednorázovou podívanou plnou pozemní akrobacie, pyrotechnických efektů a žonglování francouzský soubor Compagnie Malabar. Na toto zahajovací představení bude vstup zdarma.

Hlavní hvězdou letošní Letní Letné bude švédský Cirkus Cirkör se svým nejnovějším představením nazvaným Wear it like a crown, které nadchlo švédské diváky i kritiky.

„Šest špičkových herců a artistů na otáčejícím se jevišti zavede diváky do světa iluzí a fantazie, kde není nic nemožné – akrobacie, stínohra, mistrovské házení noži nebo žonglování vším možným, včetně běžících motorových pil a pingpongových míčků,“ charakterizuje švédské představení ředitel festivalu Jiří Turek.

Poprvé u nás bude hostovat i francouzský soubor Compagnie XY. V představení Le Grand C sedmnáct mladých akrobatů vytváří formou pozemní i vzdušné akrobacie podívanou plnou poezie a humoru. „Díky tomuto představení se vám bude chtít létat,“ napsal o vystoupení Compagnie XY deník The Guardian.

Nedělní "open stage" zdarma

Další pozoruhodností letošního ročníku bude soubor La Compagnie des pieds percht, který tvoří dvě švýcarské umělkyně pracující technikou závěsné akrobacie na laně. V představení Foutaise, jež mělo premiéru letos v klubu Mlejn, zavěšeny na laně splétají a rozplétají dvě ženy lana a s nimi i příběh spletité cesty za životním cílem.

Z českých souborů se na Letné představí například Cirkus Mlejn, VOTO5, Spitfire Company, Teatr Víti Marčíka, Bilbo Compagnie, Sacra Circus, Anna Polívková, Divadlo ANPU a další.

Součástí Letní Letné budou samozřejmě i dílny, včetně dětské nazvané Letní Letňák, v nichž si diváci mohou vyzkoušet nejrůznější cirkusová umění. V sobotu 27. srpna se Letní Letná otevře všem, kteří chtějí své umění předvést veřejnosti. Vstup na tuto „open stage“ je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám