Hlavní obsah

Hvězda světového art brutu Anna Zemánková v Galerii Havelka

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Havelka v Martinské ulici v Praze je jedinou pražskou výstavní síní, která si vzpomněla na sté výročí narození Anny Zemánkové, nejvýznamnější české malířky hnutí art brut, jejíž díla sběratelé v USA nakupují za desítky tisíc dolarů.

Článek

Zemánková se narodila 23. srpna 1908 ve Starých Hodolanech u Olomouce, vyučila se jako dentistka a po léta se v domácnosti starala o děti. Ve dvaapadesáti letech ji příbuzní přesvědčili, aby se začala věnovat malířství, což jí mělo pomoci jako arteterapie v ženských problémech v době přechodu.

V kuchyni se pustila do malování a z jejích rukou vycházely malé výtvarné zázraky. Inspirací se jí staly rostliny, které ve své fantazii proměnila v krásné ornamentální předměty, jako by to byla motýlí křídla.

Galerie Havelka je malá výstavní síň, takže se tu objevila ve výběru vnučky malířky Terezie Zemánkové jakási esence toho nejzajímavějšího, co v rodině z dědictví dosud mají. Jde o pastelové kresby a koláže z 60. a 70. let, které jsou v Praze představeny na samostatné výstavě zcela poprvé.

Každý divácký dialog se Zemánkovou je velkým zážitkem a zdrojem pozitivní energie, která z jejích děl vyzařuje.

Anna Zemánková Galerie Havelka Praha, do 31. ledna

Reklama

Související témata:

Související články

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník...

Výběr článků

Načítám