Hlavní obsah

Husův večer na ČT2? Zdvořilá vzpomínka, nic navíc

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako nevýrazná a jen společensky formální vzpomínka vyzněl pondělní dokument veřejnoprávní televize Mistr a kazatel, věnovaný Janu Husovi, od jehož upálení včera uplynulo 600 let. Slovem provázel zásadními okamžiky Husova života, obrazem po místech těchto událostí.

Foto: Česká televize

Martin Myšička jako Jan Hus v dokumentárním filmu Bratři, synové Karla IV.

Článek

Přestože se tvůrci filmu opřeli o významné odborníky, jejich ambice nezamířily dál než za základní, většinou známá fakta. A tak ani nepřekvapilo, že se mimochodem pustili do stručného objasňování metody středověké scholastiky, ale podstatu Husova sporu na koncilu jen naznačili.

Následující dokument Bratři, synové Karla IV., věnovaný Václavu IV. a Zikmundovi, se pokusil rozkrýt jejich vztahy i role v evropské politice a podíly na Husově osudu, ale natolik se soustředil na oba krále, že na samotného reformátora moc prostoru nezbylo. A třebaže je snímek vůči Zikmundovi spravedlivější než přežívající stereotypy z minulosti, když zmiňuje, že mistru Janovi na koncilu vyjednal ústupky, sporná či nejasná místa panovníkovy „zrady“ v podstatě obchází.

Škoda že i druhý dokument včerejšího „Husova večera“ preferoval výklad, místo aby se víc ptal. Přestože by to podnikal s rizikem, že může nabídnout jen částečné odpovědi, pro publikum by byl určitě atraktivnější.

S četnými otázkami před kamerou sice už týdny vystupuje dokumentaristka Petra Nesvačilová v šestidílném cyklu Druhý život mistra Jana, jenže jsou bohužel hlavně prvoplánově didaktické. Což rozhodně nevyznívá jako lákavá pozvánka, a nic na tom nezmění ani fakt, že se filmařka pokouší svoji sérii „výkladů na procházce“ oživit třeba tím, že si jako pilná studentka zapisuje do bločku.

Ani jeden z dokumentů připravených k Husovu výročí navzdory účasti předních odborníků nevzbudil dojem, že by dnešní ČT měla k této osobnosti co říct. Zato ve všech je patrný díl nejistoty i obav z náročného a dnešnímu publiku vzdáleného tématu. Do jaké míry tedy můžeme nenápadité zpracování přičítat předpokládanému nevelkému rozpočtu?

Reklama

Výběr článků

Načítám