Hlavní obsah

Hudební lahůdka Massive Attack vystoupí v Bratislavě

Novinky, Kateřina Farná
BRATISLAVA

Triphopová britská kapela Massive Attack vystoupí 14. června v bratislavské Expo Areně. Formace ve složení Robert Del Naja a Grant Marshall vystoupí na turné při příležitosti vydání nové desky Collected.

Článek

Nové album, které předznamenává singl Live With Me, vyjde jako 2CD, druhý disk bude navíc obsahovat raritní nahrávky, nové skladby i přepracovaný materiál.

Skupinu Massive Attack založili členové bristolské hiphopové formace The Wild Bunch - Robert Del Naja, Grant Marshall a Andrew Vowles. V červnu 1991 vydali u Virgin Records debutovou desku Blue Lines, která tehdy zaznamenala značný ohlas mezi kritikou i posluchači. Hlas zpěvačky Shary Nelsonové přispěl k úžasnému úspěchu skladby Unfinished Sympathy. Ke spolupráci na Blue Lines si přizvali i legendárního jamajského zpěváka reggae Horace Andyho i rappera Tricky Kida.

Triphopoví mágové melancholických songů

Jejich hudba prorazila v devadesátých letech stylem zvaným Bristol sound či trip hop. Nese se ve středně pomalém až pomalém tempu, zahaleném v ponuře melancholické atmosféře.

Druhé album Protection vzniklo po delší pauze v roce 1995 už bez účasti zpěvačky Shary Nelsonové a Tricky Kida. Po druhé úspěšné desce se vydávají na turné a s Madonnou spolupracují na coververzi songu I Want You.

Jejich nejzajímavější a zároveň nejtemnějším počinem je bezpochyby album Mezzanine (1998), které bylo nominované na British Awards v pěti kategoriích a jehož singly jako Rising Son či Teardrop patří do zlatého fondu "Massivů". Na předposlední desce 100th Window hostovala i irská zpěvačka Sinnead O´Connorová. Páté studiové album Weather Underground by mělo vyjít na začátku roku 2007.

V roce 2003 byli Massive Attack jednou z hlavních hvězd na festivalu Creamfields v Roudnici nad Labem.

Vstupenky na stání nyní stojí 590,- Sk, časem cena poroste. Zakoupit je můžete na www.ticketportal.sk a na www.drhorak.sk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám