Hlavní obsah

Hrůzný FFFILM!!!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se budeme zabývat exorcismem, strašidelnými zámky a dokonce PROKLETOU ČERNOBÍLOU KOSTROU, JEJÍŽ TEROR JE MIMO VAŠI PŘEDSTAVIVOST! To vše samozřejmě v souvislosti s filmem. Takže: Dnešní FFFILM není pro slabé povahy a křesťany!!!

Foto: Zdroj : NDM

Eva Urbanová

Článek

Paul Schrader je opravdu velice slavný scenárista (TAXIKÁŘ, ZUŘÍCÍ BÝK, POSLEDNÍ POKUŠENÍ KRISTA) a přinejmenším známý režisér (AMERICKÝ GIGOLO, KOČIČÍ LIDÉ, AUTOFOCUS - MUŽI UPROSTŘED SVÉHO KRUHU). Schrader před pár týdny dokončil film EXORCIST IV - THE BEGINNING, který - jak napovídá název - je prequelem, odehrávajícím se před třemi předchozími díly VYMÍTAČE ĎÁBLA. Ale všechno dopadlo divně.

Bohužel, už v průběhu natáčení se objevily neshody mezi Schraderem, který natáčel psychologické drama a producenty, kteří chtěli krvavý horor. Schrader byl ale neústupný a natáčel film podle svého. Takže mu nakonec producenti za dokončení filmu poděkovali (a zaplatili) a teď hledají někoho jiného, kdo by dotočil nějaké krvavé scény, přestříhal to a prostě z toho udělal správné maso. Třešničkou na dortu pak samozřejmě bude, až se bude studio se Schraderem soudit, čí jméno bude v titulcích té výsledné krvárny uvedeno.

Čímž se nenásilně dostáváme k souvisejícímu tématu:

Pokud chcete natočit pořádnou krvárnu, potřebujete k tomu strašlivé krvavé obludy. Jakkoliv obdivuji filmové obludy (které si odehrají svoje a pak mohou lenošit), ještě více obdivuji obludy, které musí do roztrhání těla každý den sloužit ve strašidelných zámcích. Souvisí to možná s tím, že v ranném dětství, ještě předtím než jsem chtěl být Spielberg, jsem chtěl jezdit se strašidelným zámkem (s vozíky na kolejničkách), kreslil jsem si doma plánky strašidelných zámků a vyráběl jejich funkční modely (včetně otvírajících se dveří) z dětské železnice.

Zdaleka nejlepší strašidelný zámek, jaký jsem navštívil, je Haunted Mansion v Disneylandu, ovšem jde do značné míry spíš o komickou podívanou (přístupnou i nejmenším dětem, podle které teď Disney natáčí komedii s Eddiem Murphym) než o opravdovou hrůzu. Skutečně strašidelný zámek jsem nikdy nenavštívil (cokoliv, co je k vidění na našich poutích, je ještě srandovnější [nechtěně] než Disneyland). Tudíž mě velmi potěšilo, když jsem objevil stránky společnosti Scare Factory, která se živí výrobou mechanických zrůd pro strašidelné zámky a šílené boháče (například když majitel Playboye Hugh Hefner pořádá halloweenský mejdan).

Opravdu vám doporučuji prohlédnout si celý jejich katalog a představit si, že něco podobného uvidíte ve tmě v životní (nebo nadživotní) velikosti, v pohybu a se zvukovými efekty. Samozřejmě, ceny odpovídají kvalitě (například kymácející se zámecká chodba s můstkem a kostlivci stojí 15000 dolarů):

Pohyblivý zavěšený kostlivec: Detailně tvarovaný pohyblivý kostlivec sebou zmítá, kope a tahá za čtyři řetězy, na kterých je zavěšen. Obě ruce, obě nohy, trup a hlava jsou ovládány počítačem pro neuvěřitelně realistický pohyb. V ceně je kostlivec, řetězy, hydraulické prvky, počítačová řídící jednotka, nožní spínač. Cena (CHR212): 1995$. Příplatek za ocelový stojan (CHR212S): 1995$. Příplatek za digitální zvuk (SFX02): 395$. Příplatek za pohybový senzor (SFX03): 99,75$.

Takže kdybyste mi chtěli udělat radost k narozeninám nebo Vánocům, už víte jak na to.

A u hrůzy ještě chvíli zůstaneme. Podívejte se na tento trailer (MOV).

Už jste si ho pustili? Dokud ne, tak nečtěte dál.

Film THE LOST SKELETON OF CADAVRA byl předloni vyhrabán v jakémsi anonymním archivu a tehdy jeho "objevitelé" založili webové stránky, na kterých se láskyplně rozplývali nad jeho naivitou a nadčasovým půvabem. Bohužel, z původních stránek zůstalo dnes už jen toto diskusní fórum a tak si tuto roztomilou mystifikaci už nemůžete vychutnat. Columbia zprovoznila pro tento film nový oficiální web, který také stojí za to, ale není na něm nijak zastírán fakt, že celá tato filmová taškařice byla natočena předloni několika amatéry na digitální video.

Je ovšem nutno ocenit odvahu Columbie, která tuto šílenost hodlá po novém roce uvést do amerických kin. Netřeba ovšem podotýkat, že české uvedení tohoto klenotu je velmi, velmi nepravděpodobné. Škoda. Měl jsem tušení, že by to mohlo být srandovnější než MARS ÚTOČÍ.

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má premiéru pět filmů, z nichž jsem bohužel viděl pouze komedii LETUŠKA 1. TŘÍDY, která vypráví o tom, jak si děvče z venkova (Gwyneth Paltrowová) chce splnit svůj životní sen - stát se mezinárodní letuškou. I když ve filmu hraje Mike Myers, je nutno upozornit, že to rozhodně není "komedie k popukání" a zamyšlených okamžiků je v ní přinejmenším tolik, jako těch srandovních. Bohužel nevím, jestli to tak zvláštně bylo natočeno úmyslně, nebo se to natolik nepovedlo. Ale spíš než milovníkům humoru bych tento film doporučil děvčatům, která touží po troše "Girl Power".

Kromě toho má premiéru české okupační drama Ondřeje Trojana ŽELARY (s Aňou Geislerovou), akční comicsová podívaná NEPRŮSTŘELNÝ MNICH (ve které Karel Roden hraje nemrtvého kung-fu fašistu, tudíž na to půjdu), povídkový film DALŠÍCH 10 MINUT II. a konverzační komedie ROGER DODGER, ve které zkušený proutník zaučuje mladého příbuzného do tajů (heterosexuálních) partnerských vztahů.

Ve zkratce...

Producentovi Dino De Laurentiisovi se prý natolik zalíbil výkon Macaulaye Culkina ve filmu PARTY MONSTER (kde hraje zdrogovaného transsexuálního vraždícího hudebního producenta, nebo něco podobného), že by ho chtěl obsadit do rola Hannibala Lectera v připravovaném prequelu!

Podobně jako Schrader (v úvodu tohoto FFFILMu) je na tom i režisér Bernardo Bertolucci, který dokončil svůj film THE DREAMERS (o studentech v 60. letech minulého století) a studio Fox ho nutí, aby jeho erotické scény autocenzuroval způsobem, který Bertolucci označuje za "amputaci a zmrzačení".

Pro ty, kteří stále ještě hledají pravdu "někde tam venku": Tento šokující web, na který jsem odkazoval minulý týden je ve skutečnosti chytrou reklamní kampaní firmy Sega!

Odpověď na zvědavé dotazy čtenářů: I když některé filmové servery tvrdí opak, animovaný SINDIBÁD od DreamWorks v našich kinech opravdu uveden nebude (jak už jsem psal dříve). Za nedorozumění pravděpodobně může oficiální "Plán premiér Unie filmových distributorů", ve kterém film byl uveden ještě dlouho poté, co byla premiéra zrušena (netuším, jestli to byla chyba UFD nebo Bontonfilmu).

První plakát na velmi neobvyklý film Roberta Zemeckise THE POLAR EXPRESS je k vidění tady.

Organizace RIAA přišla s novou decentní kampaní namířenou proti těm, kteří z internetu ilegálně stahují hudbu a filmy. Takže pozor - Může to potkat i vás!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILMové léto 2003

Protože se tento týden sešlo hodně filmových premiér a hodně aktualit, chtěl bych "hlavní článek" věnovat takovému obecnějšímu zamyšlení nad hollywoodským...

FFFILM: Star Wars Kid

Poměrně často dostávám od čtenářů rady, o čem bych měl určitě napsat, ať už ve FFFILMu nebo na Kompost.cz... Většinou tato doporučení ignoruji, protože v nich...

FFFILM: Batman se vrací, Norrington ne.

Dnes máte vzácnou možnost podívat se na nového hraného Batmana! Ne, Joel Schumacher ho nenatočil tajně ve své garáži. Je to amatérské (nebo spíš poloamatérské)...

Výběr článků

Načítám