Hlavní obsah

Hřebejk, Geislerová a Krobotová s humorem o erotice

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový režisér Jan Hřebejk se pustil do seriálových vod a plave v nich zručně. Jeho třináctidílná série Až po uši je sice tzv. vztahová, jenže úplně jiná než většinová produkce.

Foto: HBO

Jitka Čvančarová a Janka Kolesárová

Článek

Hřebejk si sestavil silný herecký tým, který funguje bez zádrhelů – Hynek Čermák, Aňa Geislerová, Lenka Krobotová, Jiří Havelka, Jana Kolesárová, Jitka Čvančarová. Mnohé asi překvapí skvělá Jana Švandová v roli bývalé herečky, která si ani v důchodu neodpustí směšné hvězdné manýry.

Režisér vypráví příběh ze současnosti, ze života pražské střední a vyšší střední třídy čili se pohybuje v prostředí, které zná a kterému rozumí. Akcentuje hlavně partnerské vztahy a jejich hrozivý úpadek, přičemž se hodně otevřeně mluví o sexu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šárka, trochu stárnoucí svobodná dáma z reklamní agentury, se snaží navázat vztah se sympatickým Jakubem. Jenže jeho vlezlá bývalá přítelkyně udělá cokoliv, aby to zkazila. Snaží se ji zastrašit výmysly o tom, že jí slíbil svatbu, a nejistého Jakuba, tak trochu slabocha, tahá trapným způsobem do postele. Majitel autosalonu Milan zase neustále podvádí manželku, zamotává se do stále větších lží a chvatně schovává mobil. Její kamarádka Ema je pořád sama, postrádá sebevědomí a dostává jednu ránu za druhou – třeba když jí muž uteče z rande po dvou minutách.

Foto: HBO

Lenka Krobotová

Inovativně působí fakt, že jedné z ženských postav určil scénář lesbickou orientaci, a hlavně zcela seriózně a bez křeče rozebírá její intimní problémy. To je sice úplně normální (už skoro nudné) téma ve světové kinematografii, ale v českém televizním seriálu určitě ne.

Propletenec vztahů hraje i na komickou strunu, ne však stupidně prvoplánovou jako u většiny dnešní seriálové produkce. Vybroušené hlášky o sexu cílí spíše na myslící publikum. Těžko odhadnout, jak dlouho si udrží tahle série nevěr, hádek a ironických komentářů svou zábavnost, ale autorům patří dík za to, že nerozšiřují produkci plnou pitvoření, přehrávání a nekonečně nudného žvanění o ničem ve stylu různých Ordinací a Ulic.

Premiéra seriálu bude na stanici HBO 2. listopadu ve 20.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám