Hlavní obsah

Hračky z podkroví si hrají v animované pohádce Na půdě

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skromnou bilanci současné české animované tvorby, která vyprodukuje jeden celovečerní snímek ročně (a vedle studentských prací pár reklam), letos naplnila celovečerní pohádka Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny. Režisér animovaných filmů a jeden z představitelů druhé slavné generace české animované tvorby by si zasloužil medaili za obětavost.

Článek

Jiří Barta strávil patnáct porevolučních let marnými pokusy sehnat peníze a natočit Golema – svůj opus magnum. V době, kdy kinům vládnou líbezné sériové hity s animovanými plyšovými zvířátky a všichni společně zanedbávají podporu domácí autorské tvorbě, to byl boj ne golemovský, ale donkichotský.

Po dvou krátkých pracích se vrací na plátna kin s pohádkou kombinující animaci odložených hraček z prostředí reálné staromódní půdy, ačkoli to nedoprovází žádné triumfální jásání. Příběh scenáristy Edgara Dutky uvádí na půdě princeznu Pomněnku, jež se shodou okolností ocitne v osidlech půdní Říše zla, ovládané vyhozenou bustou (nazývající se Hlava).

Ta využívá zdejší havěť a hmyz k lehce nestoudným plánům – unést krásnou panenku. Naopak všechny ty velmi české hračky, pohodlný méďa Mucha, fanfarónská loutka prince Krasoně, modelínového Šubrta a šikovné myšky z rádia Sklodowské, se musí dát dohromady, aby přispěchaly zachránit Pomněnku s pomocí své důmyslnosti i české odvahy.

Dětská fantazie pracuje se starými knoflíky či vlakovými lístky

Bartovu poetiku poznáváme v umném a inteligentním pohrávání, s nímž dokáže ze starých knoflíků či vlakových lístků vytvářet svět dětské fantazie. Princ Krasoň bojující s nafukovacím drakem, horolezectví po skříni či vysavač, jenž se promění v záchranné letadlo, jsou dobrými příklady, jak se v obyčejných maličkostech naší každodennosti nachází vždy něco neobyčejného, lidsky hřejivého, co ztělesňuje zázrak našeho života.

Bohužel naproti tomu dramatická hudba a velikášský střet totalitní Říše zla s dobrotou českých hraček působí vcelku stejně staromódně, jako by jej autoři vytáhli odněkud ze starého harampádí naší porevoluční doby. Jako česká moralita je to poněkud krotké a alespoň k naší totalitní zkušenosti falešné.

Do žánrové pohádky jim zase chybí napětí a trochu féričnosti. Zůstal kultivovaný animovaný styl, dobrodružně i nedbale zabalený do komerčního balíčku současné české kinematografie, který hlásí výhodnost – dva filmy v jednom.

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny ČR, Slovensko, Japonsko 2009, 74 min.

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny ČR, Slovensko, Japonsko 2009, 74 min. Režie: Jiří Barta, scénář: Edgar Dutka

Namluvili: Lucie Pernetová, Boris Hybner, Ivan Trojan

Reklama

Související články

Jiří Mádl má Peklo s princeznou

Po řádce rozpustilých teenagerů, které odstartoval před pěti lety Snowboarďák Jáchym, přes mnicha v Bathory a Ubra v Dětech noci, za kterého dostal cenu za...

Výběr článků

Načítám