Hlavní obsah

Hrabalův Anglický král v mp3

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Próza Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále vychází už poosmé od napsání v roce 1971 s víc než osmihodinovým čtením Miroslava Masopusta. Partnerem tohoto projektu nakladatelství Prostor a Mladá fronta je i deník Právo.

Článek

"Celý text jsem namluvil před třiceti lety na magnetofon z rukopisu zapůjčeného mi Jiřím Anderlem a spojil jsem ho jako hrající si režisér s hudbou," vzpomněl na vznik čteného "Krále" Masopust. "Kazety jsem mu potom věnoval jako dárek. Že vyšel nyní, je řečeno s Hrabalem: jak neuvěřitelné se stalo skutkem," dodal.

Vzhledem k rozsahu 8 hodin 35 minut zvolili nakladatelé formát mp3. V podobě knižního vydání se nechali inspirovat Babičkou Boženy Němcové s ilustracemi Martina Velíška a se stejným zaujetím nechali doprovodit text patřící už ke klasice výtvarníkem Michalem Machatou. "Malba neviděla tužku a papír, vznikala jako virtuální s využitím počítačové grafiky," prozradil Machata s tím, že od 11. prosince budou ilustrace vystaveny v pražské Galerii Gambit v Miikulandské ulici.

Editoři se museli rozhodovat mezi měnícím se znění, které Hrabal upravoval. Podle Kristiána Sudy je to "čtenářské vydání, které vychází z textu v Sebraných spisech z roku 1993 s přihlédnutím k publikaci Jazzové sekce z roku 1982 a k samizdatovému strojopisu z roku 1973, jenž Hrabal také podepsal." Kritické vydání bude podle něho muset vzít úvahu i mnohé úpravy v zahrančiních verzích, které autor po domluvě s překladateli udělal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám