Hlavní obsah

Hra Ošklivec v Divadle na Vinohradech

Právo, Radmila Hrdinová

V pátek večer má v komorním prostoru Nové zkušebny Divadla na Vinohradech českou premiéru hra německého dramatika Maria von Mayenburga Ošklivec.

Článek

Marius von Mayenburg (1972) je u nás známý hrou Tvář v ohni, kterou v Praze uvedl v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka v roce 1999 Deutsches Schauspielhaus z Hamburku a poté i několik domácích souborů.

Ošklivec měl premiéru v lednu 2007 v berlínském divadle Schaubühne se značným diváckým ohlasem. Na loňském ročníku Pražského divadelního festivalu se objevil v podobě scénického čtení ve Švandově divadle.

Krása je relativní

Tématem Mayenburgovy hry je hledání identity i relativita pojmu krása a ošklivost. Hrdina hry Lette je totiž tak ošklivý, že mu šéf neumožní prezentovat veřejně vynález. Šokovaný Lette se rozhodne podstoupit plastickou operaci, která z něj udělá člověka s přitažlivou tváří. Jeho společenské uplatnění roste až do té doby, než se začnou objevovat další lidé s Letteho tváří, neboť plastický chirurg, který Letteho operoval, si své umění nehodlá nechat pro sebe.

Postava Letteho je velkou příležitostí pro skvělého herce Jiřího Čapku. V režii hostující Natálie Deákové dále hrají Andrea Elsnerová, Ladislav Frej a Jan Šťastný.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavovské divadlo vzkřísilo Nepřítele lidu

Ibsenův Nepřítel lidu se objevil v Národním divadle v roce 1891 a od té doby už ne. Režisér Ivan Rajmont se ho pokusil vrátit na scénu v aktualizovaném pojetí....

Do muzikálové série se nově zařadila Mona Lisa

Pražskou nabídku muzikálů rozšířil další titul. Po literárních inspiracích – Třech mušketýrech, Hamletovi, Boženě Němcové či její Babičce – přišlo na řadu...

Výběr článků

Načítám