Hlavní obsah

Hoši z Molenbeeku. Jeden svět zkoumá islám, Rusko i Okamuru

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový festival Jeden svět zkoumá otázku identity v dnešním zmateném světě - na programu jsou islamisté, Breivik, Okamura i ruští nezávislí novináři. Koná se od 6. do 17. března v Praze a poté v dalších 35 českých městech.

Foto: Jeden svět

Bohové z Molenbeeku.

Článek

„Hrdinové těchto filmů buď obtížně přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale složitě nacházejí pochopení svého nejbližšího okolí i společnosti. Některé z těchto příběhů se odehrávají třeba na druhém konci planety, ale skrze filmové plátno zjišťujeme, že jsou nám právě docela blízko a že spoustu věcí máme všichni společných,“ uvedl programový ředitel festivalu Ondřej Moravec.

Celý festival zahájí film Bohové z Molenbeeku o třech kamarádech různého původu z problémové bruselské čtvrti Molenbeek, odkud pocházeli někteří islámští radikálové. Jejich harmonické soužití přeruší teroristické útoky. Snímek v Praze osobně uvede režisérka Reetta Huhtanen.

Festival Jeden svět má celkem 14 sekcí. Mezinárodní soutěž uvede dokumentární filmy, které se utkají o hlavní cenu.

„Scénický experiment Rekonstrukce Utøyi, který měl mezinárodní premiéru na letošním Berlinale, se s pomocí přeživších pokusí zprostředkovat zážitek z útoku na norský letní tábor v roce 2011. Režisér Ben Asamoah se vydal do Ghany, aby ve filmu Sakawa zdokumentoval netradiční živnost místní komunity. S pomocí podvodných e-mailů a falešných identit klamou místní mladíci bohaté Američany a Evropany, díky jejichž penězům jsou pak schopni finančně zajistit své rodiny,“ popsala za pořadatele Gabriela Gálová.

Premiérově bude uveden dokument Novaja – příběh nezávislého ruského deníku Novaja Gazeta, který od roku 2000 tragicky přišel o šest redaktorů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

„Snímek Na jejích bedrech je portrétem Nadji Muradové, bojovnice za práva opomíjených jezídů a čerstvé laureátky Nobelovy ceny za mír. Na důležitost občanské žurnalistiky upozorňuje dokument Bellingcat – Pravda v postpravdivém světě, který na konkrétních případech odhaluje pozadí a metody práce této respektované organizace. Členové skupiny pouze s pomocí otevřených internetových zdrojů pomáhají vyšetřovat kauzy, jako je otrava agenta Skripala nebo bombardování v Sýrii,“ dodala Gallová.

Česká sekce uvede mimo jiné film Filipa Remundy Bratři Okamurovi. Dokument Reality odhalí, jak funguje trh s nemovitostmi, a Začít znovu je příběhem sňatkového podvodníka Mirka a jeho oběti, která čeká, až jejího vyvoleného propustí z vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám