Hlavní obsah

Hodně zdraví, paní Hano, znělo Forem Karlín

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmaosmdesáté narozeniny oslavila v neděli československá šansonová zpěvačka Hana Hegerová. Již několik let žije v ústraní, na pódia a do nahrávacích studií se už nevrací. Přesto se její den slavil na scéně. V pražském Foru Karlín jí na koncertu Hana Hegerová 88 vzdali hold ti, do jejichž životů tím svým zasáhla, anebo ji mají prostě rádi.

Foto: ČTK

Zpěvačka Hana Hegerová.

Článek

Večer to byl noblesní a uctivý, jak se na gratulaci dámě sluší a patří. Na pódiu se střídaly zpěvačky a zpěváci, lidé, kteří sál zcela zaplnili, si často zpívali s nimi, někdy tleskali do rytmu a po každé odeznělé písni dlouze aplaudovali.

Václav Kopta, syn oslavenkynina textaře Pavla Kopty, vyprávěl o svém otci, Michal Horáček zase prozradil, že to byla právě Hana Hegerová, která mu jako neznámému básníkovi dala šanci otextovat pro ni písničky na album, byť v té době spolupracovala s mistry slov zdejší hudební branže.

Režisér a herec Jakub Kohák vyprávěl příběh o tom, jak paní Hegerová zapřela své náboženské vyznání, aby se na přání otce mohla stát jeho kmotrou. S úsměvem dodal historku z nedělního rána, kdy zpěvačce gratuloval slovy, že její věk znázorňují dva sněhuláci. Přísně mu prý odpověděla, že by měl vědět, že osmičky mají dvě koule, zatímco sněhuláci tři.

Fenič připomněl sedmdesátá léta

Režisér Fero Fenič přečetl na pódiu dopis ze sedmdesátých let, kdy si pracovnice kulturního zařízení ve Vodňanech stěžovala tehdejším nadřízeným orgánům na chování Hany Hegerové při vystoupení ve městě, což zpěvačce vyneslo zákaz koncertování v Jihočeském kraji.

Ze záznamu Haně Hegerové popřáli i Tomáš Klus, Jiří Suchý, Ondřej Gregor Brzobohatý či Milan Lasica, jenž prý původně napsal text písně Čerešně pro někoho jiného, ale nakonec souhlasil s tím, aby ji zpívala Hegerová, která ho o ni poprosila. Na pódium skladbu přišla zazpívat Zuzana Kronerová, která, ač herečka, ji na vyzvání interpretuje také a ráda. Nutno podotknout, že skvěle.

Pěvecké výkony byly ostatně velmi pozitivní stránkou večera. Lucie Bílá, Hana Zagorová, Lenka Filipová, Jitka Molavcová, Katarína Hasprová či Jana Lieskovská sklidily za svůj výkon hlasitý potlesk a někteří diváci dokonce vstávali ze sedadel, jak je jejich zpěv nadchnul.

Slovenská vokální skupina AcaPeople večer skvěle otevřela, dobré byly i výkony Jany Hubinské, Michaely Gemrotové, Dáši Zázvůrkové, Patrika Děrgela či Ondřeje Rumla. Nesporně i proto, že k interpretaci písní, které ve svém repertoáru Hana Hegerové měla, přistupovali s úctou. Tou úctou, jež byla po celý večer v sále skoro až hmatatelná.

Koncert se bude opakovat v pondělí večer. Zazpívá na něm i Štefan Margita, jenž na tom nedělním kvůli jiným pracovním povinnostem chyběl.

Reklama

Výběr článků

Načítám