Hlavní obsah

Hobit z roku 1937 vynesl 60 000 liber

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukci v Londýně si neznámý zájemce zakoupil první vydání Hobita z roku 1937 s věnováním od J. R. R. Tolkiena za 60 000 liber (cca 1,92 miliónu korun). Vysoká částka překvapila i samotnou aukční síň, čekalo se, že Hobit vynese o padesát procent méně.

Článek

Výtisk knihy je opatřen věnováním od autora určeným přítelkyni Elaine Griffithsové, která mu pomohla s vydáním jeho prvotiny. Tolkien psal knihu původně jen pro své děti, ale právě Griffithsová ji doporučila do jednoho vydavatelství. Tam vyšla v nákladu pouhých 1500 výtisků, později se ve světě prodalo více než 100 miliónů kopií v nejrůznějších jazycích.

Na aukci se prodal také první přeložený Hobit (do švédštiny), ten pochází z roku 1947 a vynesl „jen“ 1560 liber. Nového majitele našla i poslední známá fotografie slavného autora, kterou pořídil v roce 1973 jeho vnuk Michael. Tolkien se na ní opírá o svůj oblíbený strom v oxfordské botanické zahradě.

Film za dva roky

V současnosti už se pracuje na dvoudílném velkofilmu podle Hobita, který se pokusí překonat slavnou trilogii Pán prstenu. Na sklonku roku 2007 podepsal režisér trilogie Peter Jackson smlouvu a na Hobita bude dohlížet jako producent.

Velký zájem o Hobita projevil také herec Ian McKellen, který si už zahrál čaroděje Gandalfa. Oba filmy se mají točit současně a do kin se dostanou až v roce 2010. Očekává se od nich enormní úspěch, stejně jako od legendární trilogie, která posbírala celkem sedmnáct Oscarů a vydělala přibližně tři miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám