Hlavní obsah

Hobit bude zřejmě nejnákladnějším filmem všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaný projekt adaptace knihy Hobit J.R.R, Tolkiena se stane nejnákladnějším filmem všech dob. Měla by to být lehká pohádka pro děti, informoval zpravodajský server news.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Peter Jackson

Článek

Dvoudílný snímek, který dějově předchází trilogii Pán Prstenů, chystá režisér a producent Peter Jackson. Přípravný proces trvající deset let už komentátoři označují za "prokletí" či "peklo" a nyní odhadují náklady na půl miliardy dolarů (8,8 miliardy korun). To by překonalo i dva díly Pirátů z Karibiku, které byly natáčené současně v produkci, jež přišla na 450 miliónů dolarů.

Důvodem ohromující ceny Hobita je mimo jiné komplikovaný spor o to, kdo vlastní filmová práva; jen samotné právní náklady podle odhadů překročí sumu 100 miliónů dolarů. Předpokládá se také, že mnozí z herců z Oscary ověnčené trilogie Pán prstenů včetně Iana McKellena v roli Gandalfa nebo Andy Serkis coby Glum se do projektu zapojí s mnohem vyššími honoráři.

Hobita zahraje Martin Freeman

Britský herec Martin Freeman by podle nepotvrzených zpráv měl hrát Bilba Pytlíka, který se připojí k trpaslíkům na výpravě za dračím zlatem. V původní trilogii hrál Bilba Ian Holm, ale tomu už je 79 let, a proto je pro tuto roli příliš starý.

Předpokládá se, že se Hobit bude natáčet v 3D formátu a režírovat by ho měl Peter Jackson, přestože oficiálně to potvrzeno nebylo. Jackson měl původně k Hobitovi jen napsat scénář a produkovat ho; režii svěřil Guillermovi del Torovi, ale ten z projektu odstoupil v květnu kvůli neustálým odkladům natáčení.

Dlužno ovšem podotknout, že jakkoli se Hobitovi připisuje nálepka nejdražší produkce všech dob, odborníci zmiňují i ruskou filmovou adaptaci Vojny a míru. Ta v 60. letech minulého století stála odhadem 100 miliónů dolarů, ovšem přepočteno na současné ceny by to bylo téměř 700 miliónů dolarů (asi 12,3 miliardy korun).

Deset nejnákladnějších filmů (ceny uváděné v miliónech dolarů)
Piráti z Karibiku- Na konci světa300
Spider-Man3 258
Harry Potter a Princ dvojí krve250
Avatar237
Letopisy Narnie: Princ Kaspian225
Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže225
X-Men: Poslední vzdor210
Superman se vrací209
King Kong207
Transformers: Pomsta poražených200

Reklama

Související témata:

Související články

Hobit se může natáčet i v Česku

Odbory vyzvaly na Novém Zélandu k bojkotu natáčení Hobita, protože režisér Peter Jackson prý najímá některé neorganizované herce, uvedla v pondělí agentura...

Výběr článků

Načítám