Hlavní obsah

Hitlerův akt mladé ženy jde do dražby

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie

Dosud neznámý akt mladé ženy, jehož autorem je Adolf Hitler, jde do dražby v Británii. V aukci se bude podle listu The Daily Telegraph nabízet i další jeho výtvor – portrét staré ženy, který zřejmě zachycuje autorovu matku.

Foto: archiv, Právo

Hitlerův akt mladé ženy

Článek

Obě kresby pocházejí z doby před první světovou válkou, kdy Hitler žil ve Vídni a zkoušel různé styly v rámci příprav na akademii, kde marně usiloval o přijetí. Portrét staré ženy vznikl zřejmě v roce 1908, rok po smrti Hitlerovy matky, která podlehla rakovině.

Foto: archiv, Právo

Hitlerův akt mladé ženy

Mladá žena, jejíž akt vznikl o rok dřív, je zajímavá tím, že nemá tvář.

„Není to proto, že by to neuměl. Tvář možná chybí proto, že Hitler viděl lidi jen jako neživé předměty,“ soudí Richard Westwood-Brookes, který dnešní dražbu řídí.

Obě kresby představují výjimku z toho, co zůstalo po Hitlerových exkurzech do výtvarnictví, protože se zaměřoval hlavně na krajinářské scény nebo na architekturu. Od každé z kreseb se čeká výnos 20 tisíc liber – asi 600 tisíc korun.

Reklama

Související články

Mengeleho deník je k mání za 60 tisíc dolarů

Nacista Josef Mengele (1911– 1979), který měl na svědomí vraždy nejméně 400 tisíc lidí v koncentrácích, je synonymem pro nejzrůdnější válečné zločiny. V 60....

Mengeleho deník koupil vnuk oběti holocaustu

Deník, který si nacistický zločinec Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti, v 60. letech v úkrytu v Argentině a Brazílii psal německy do dětského školního...

Výběr článků

Načítám