Hlavní obsah

Hip-hopeři, neříkejte slovo nigga, zní z newyorské radnice

Novinky, Stanislav Dvořák

Politická korektnost se otřepala z knock-outu, který jí uštědřil britský komik Borat na své cestě po Americe, a opět nabírá síly. Hip-hoperům teď chtějí sebrat kruciální slovo jejich kultury: Ať zmizí nigga, vyzývá newyorský radní.

Článek

Radní Leroy Comrie chce, aby newyorská radnice vydala rezoluci, která vyzve všechny obvyvatele, aby už nikdy nepoužívali slovo nigga (také známé jako N-word). Slovo původně používali otrokáři k vyjádření nadřazenosti nad takzvaným "barevným" obyvatelstvem, ale v současnosti už je to spíše běžný pozdrav mezi muzikanty a různými mladistvými delikventy.

"Vyzývám hip-hopovou komunitu, aby s tímto slovem skoncovala během února, měsíce historie černých Američanů," vzkazuje radní. Reakce hip-hoperů na tuto iniciativu zatím není známa, ale dá se očekávat, že N-word nepřestanou říkat, podobně jako proslulé F-word (fuck).

Americký server RollingStone si už z rezoluce začal dělat legraci a nezapomněl zdůraznit marnost takového opatření právě ve městě, kde se "zrodil hip-hop". Představa hip-hopové zdravice ve stylu: "Jak se ti daří, osobo afrického či karibského původu" je opravdu spíše úsměvná.

Anketa

Zakázali byste slovo nigga?
Ano
11,7 %
Ne
88,3 %
Celkem hlasovalo 11341 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám