Hlavní obsah

Heřmánek, Carda a Žák ve francouzské komedii Art

Právo, rh

Karel Heřmánek, Josef Carda a Zdeněk Žák jsou protagonisty nové inscenace pražského Divadla Bez zábradlí. Bude jí jedna z nejuváděnějších francouzských komedií Yasminy Rezy.

Foto: Alžběta Jungrová

Zleva Karel Heřmánek, Josef Carda a Zdeněk Žák jsou protagonisty nové inscenace Art pražského Divadla Bez zábradlí.

Článek

Divadlo Bez zábradlí ji uvádí pod názvem Art, ale bývá hrána i pod titulem Obraz. Poprvé se na scéně objeví už ve středu 20. ledna od 19 hodin, slavnostní premiéra se odehraje 27. ledna.

Letité přátelství tří mužů se ocitá v krizi, když si jeden z nich pořídí velmi drahý a nanejvýš podivný obraz. Názory na toto dílo i jeho vlastnictví přátele prudce rozdělí. A s tím přichází i hlubší zamyšlení o tom, co je vlastně spojuje, o hodnotách života a skutečného přátelství. Hra slavila úspěchy na řadě zahraničních i domácích scén a Divadlo Bez Zábradlí hostilo v minulosti i její slovenské inscenace.

Foto: Alžběta Jungrová

Karel Heřmánek a Josef Carda v rolích přátel udiveně zírajících na obraz, který si koupil jejich kamarád.

„Hru znám už dvacet let. Napsala ji velmi chytrá dáma a skvěle se opřela do mužské hlouposti,“ říká Karel Heřmánek, který je i režisérem inscenace, a dodává, že si v zápalu zkoušení Artu občas se Zdeňkem Žákem a Josefem Cardou vyměnili názory, ale že by se pohádali o něco takového, jako je obraz? „To si neumím představit. Dokážeme se pohádat kvůli práci, k divadlu emoce patří, ale jinak nemáme důvod.“

Hru si pochvaluje i Josef Carda. „Jsem moc rád, že si Karel Art k nazkoušení vybral a se Zdeňkem nás do něj obsadil. Už pošesté jsem si velmi rád zahrál pod Karlovým režijním vedením. Někdy nám dokonce ty naše role tak skvěle předehrál, že jsme si se Zdeňkem říkali, že bychom mohli jít klidně domů.“

Yasminu Rezu k napsání této hry inspiroval její soused, který údajně investoval nemalou sumu za dílo moderního malíře Roberta Rymana a vyvolal tím rozruch mezi přáteli. Okolnosti této události přispěly ke vzniku inscenace, která měla premiéru 28. října 1994 v pařížské Comédie des Champs-Élysées. V současné době patří Art mezi nejhranější komedie na světě. Trojici přátel si v různých inscenacích ve světě zahráli například Pierre Arditi, Fabrice Luchini, Albert Finney, Tom Courtenay či Alan Alda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám