Hlavní obsah

Herman ocenil vedení Národní galerie

Právo, ČTK, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po víkendové pauze se v úterý pro návštěvníky znovu otevřela Národní galerie (NG) v Praze. V sobotu a v neděli vedení NG stálé sbírky uzavřelo kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management, kterou v pondělí vyměnilo za společnosti G4S a Indus.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman

Článek

S firmou ABAS spolupracuje většina příspěvkových organizací ministerstva kultury a některé uvedly, že s ní měly potíže. Patří k nim třeba Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum. Agenturu vybralo loni ministerstvo kultury v tendru, který měl hodnotu více než půl miliardy korun.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) pošle do Národní galerie kontrolu, aby v souvislosti s přerušením provozu kvůli sporům s bezpečnostní agenturou zjistila, zda nedošlo k nějakým pochybením.

Události v Národní galerii podle ministra ukázaly také na nedostatky zákona o zadávání veřejných zakázek. Bude proto navrhovat, aby v předpisu platily výjimky například pro památkové objekty.

Herman ocenil, že vedení Národní galerie v rekordně rychlém čase celou záležitost úspěšně vyřešilo.

Výběr nových bezpečnostních agentur bude pro rozpočet NG znamenat asi desetiprocentní navýšení proti platbám za služby předchozí firmy. ČTK to řekl ředitel NG Jiří Fajt.

Společnosti ABAS, která na základě tendru v celém resortu kultury několik měsíců majetek NG střežila, platila NG přibližně tři milióny korun měsíčně. Ještě v 90. letech zajišťovali ostrahu NG její zaměstnanci, později se začaly tyto služby nakupovat zvenčí; podle Fajta to služby prodražuje. Je zastáncem předchozího modelu, neboť galerie tak může své zaměstnance efektivněji úkolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám