Hlavní obsah

Helmut Newton: Žena má víc erotiky než auto

Novinky, Peter Kováč
PRAHA

Pražský hrad od soboty hostí výstavu žijící legendy světové fotografie 20. století Helmuta Newtona. Autor v roce 2000 oslavil osmdesátiny a k životnímu jubileu připravil se svojí ženou June putovní retrospektivní výstavu, která slavila četné úspěchy v Berlíně, Madridu, Moskvě, New Yorku i na dalších místech Evropy a Ameriky.

Foto: Petra Dolanská

Vítězný tým z Újezdce

Článek

V Leica Gallery Prague v Nejvyšším purkrabství a v Císařské konírně tak diváci najdou 220 úchvatných velkoformátových snímků fotografa, který se proslavil nekonvenčními díly ze světa módy. První fotoaparát si pořídil v rodném Berlíně ve dvanácti letech, od šestnácti pravidelně fotografoval pod dohledem profesionálů. Ve 30. letech s rodiči prchnul před nacisty do Jižní Ameriky. Po mnoha letech kočování a přes Austrálii a Londýn nakonec dobyl centrum moderního životního stylu Paříž, kde se od 60. let stal jedním z nejoriginálnějších fotografů prestižních módních časopisů, jako je francouzský Vogue a Les Jardin des Modes.

Miluji nebezpečné ženy

Uzavřený svět noblesních modelek ho inspiroval k početné sérii ženských aktů, které jsou viděny zcela netradičně - ve zvláštních prostředích i situacích. Sám autor tvrdí: "Miluji nebezpečné ženy. Ne snad proto, že bych s nimi chtěl být, ale pro své snímky." A ještě jeden kontroverzní citát vystihuje jeho zvláštní přístup: "Dříve jsem si myslel, že mají ženy a auta stejnou erotiku. Dnes jsem můj pohled změnil, žena má v sobě více erotiky než auto." Vedle pohledných dívek totiž miluje i rychlá sportovní auta a jejich úchvatný umělecký vzhled. Sám však jezdil v "lidovém vozítku" VW-Golf a jeho věrnost ženě June je téměř pověstná. O svých modelkách otevřeně tvrdí: "Mají na mě stejný vliv jako brambory na sedláka."

Dílo - Work Helmut Newton rozčlenil na tři sekce: Módu, Akty a Portréty. A tak kromě půvabných a dobře oblečených modelek i vedle provokujících svlečených žen uvidíme také tváře slavných osobností: německého kancléře Gerharda Schrödera, herce Anthony Hopkinse, hereček Catheriny Deneuve a Marlene Dietrich nebo návrháře Gianniho Versace. Osobnosti jsou pojaté s fotografovým nevšedním smyslem pro nadsázku a humor. Dráždivá a popouzející erotika i úsměvný svět společenských konvencí a zvyků: Prahu zkrátka od soboty čeká jedna z největších kulturních událostí v oboru umělecké fotografie v posledním desetiletí.

Helmut Newton WORK Leica Gallery Prague, Nejvyšší purkrabství a Císařská konírna Pražského hradu, 27.9.-15.12.; denně od 10 do 19 hodin, vstupné 100 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám